Синът на един от скандално починалите в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив пациенти отказа да отиде на погребението му окован, съобщава TrafficNews. Припомняме, преди ден бе разпространено видео на двама чакащи мъже в тежко състояние на стълбите на УМБАЛ "Свети Георги". По-късно и двамата пациенти издъхват, а близките им са категорични, че двамата са стояли там повече от 40 минути и кислородът на единия е свършил.

Цветан Господинов, известен като Цецо Батмана, е син на мъжа, седнал на тротоара пред отделението по алергология с кислородна маска - Господин Господинов от село Брестник.

След новината за смъртта на баща си, Господинов е поискал да излезе от затвора, за да е близо до майка си и брат си. Той, чрез адвоката си, е депозирал молба за прекъсване на присъдата му в рамките на 24 часа. Прокуратурата му разрешила да отиде на погребението на баща си, но само за час, и то - окован.

"До последно близките не знаеха кога ще бъде опелото. Чакаха Цветан да бъде освободен. В крайна сметка той е получил разрешение да посети гробищния парк, но само за 60 минути, с белезници и конвоиран от служители на затвора", заяви пред TrafficNews адвокатът на Батмана - Гълъбин Мерджанов.

Това не удовлетворило Цветан Господинов. "Това е унизително за мен и погазват човешките ми права. Това е дискриминация", пише до медията Цветан Господинов.

Затворникът никога не е виждан от баща си с белезници, в съдебна зала или зад решетките. Господинов смята, дори на гроба на баща си да не се появява заключен.

"Цветан отказа да отиде с вериги на ръцете и краката. Освен това в Брестник много хора ще бъдат на погребението, а част от тях не знаят, че Цветан е в затвора. Същото се отнася и за по-възрастните роднини", добави адвокат Мерджанов.