"Мислим да направим едно обучително посещение на вицепремиера Валери Симеонов на Байкушевата мура, която не е в резерват. След като имаме толкова необразован и толкова ненаясно с живота вицепремиер - нещата не стоят добре." Това каза по bTV Андрей Ковачев, съпредседател на "Зелените".

По думите му в борбата на Симеонов за застрояването на Пирин, той стигнал до "някакви безумни неща".

"Беше казал, че нямало вековни гори извън резерватите", припомни Ковачев.

Вчера тричленен състав на Върховния административен съд отмени промените в Плана за управление на Пирин, които бяха приети от Министерския съвет и които допускат изграждане на нови ски писти и лифтови съоръжения в планината, както и на втори кабинков лифт в Банско.

Вицепремиерът Симеонов обяви, че не е изненадан от решението, но ще го обжалва.

Запознати със случая споделиха пред Дир.бг, че Валери Симеонов е заплашил да подаде оставка, ако МС не приеме решението за промени в плана за Пирин. И правителството не е устояло на натиска на този вицепремиер. 

"Нямат аргументи по същество, затова са им виновни съдиите", изтъкна Андрей Ковачев.

"Протестиращите сега са изненадани, че нашият съд взе решение съгласно законите на страната, защото сме свикнали да няма законност. Явно има светлина в тунела, но жълтите медии започнаха да атакуват съдиите", каза Ковачев.

Той определи вицепремиера Симеонов като "жълта медия".

"Крайно време е министерството да започне да спазва закона и да бъде Министерство на околната среда, а не срещу околната среда и министерство на далаверите", категоричен е Ковачев.