Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на правителството за приемане на плана за управление на Националния парк "Пирин".

Според тричленния съдебен състав при вземането на решението от страна на кабинета са нарушени Законът за опазване на околната среда и Законът за билогичното разнообразие. В решението си магистратите отбелязват, че в Закона за защитените територии изрично е предвидено, че опазването на природата има предимство пред другите дейности в тях. Освен това не са извършени екологична оценка и оценка на въздействието върху околната среда, каквото е изискването за планове, програми и инвестиционни предложения за строителство, дейности и технологии или техни изменения или разширения, при чието осъществяване са възможни значителни въздействия върху околната среда, съобщи БТА.

Тричленният състав смята също, че административният акт не съответства на основната цел на Закона за защитените територии - опазването и съхраняването на защитените територии като национално и общочовешко богатство и достояние и като специална форма на опазване на родната природа, способстващи за развитието на културата и науката и за благополучието на обществото.

Решението не съда обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС.

На 28 декември миналата година правителството прие промени в плана за управление на Национален парк "Пирин" и задължи министъра на околната среда и водите, при наличие инвестиционен интерес за изграждане на нова туристическа кабинкова линия в ски зона Банско и съпътстващата я инфраструктура, да предприеме спешни действия за съгласуване по реда на екологичното законодателство на всички необходими устройствени планове и инвестиционни предложения.

"С приетите решения правителството решава два проблема - за изграждане на нов лифт на Банско и за запазване на природата на Пирин. В плана за управление на парк "Пирин" няма нищо, което касае строителство, няма керемиди, няма тухли, няма хотели, няма сгради, няма каквото и да било. Всяко инвестиционно намерение, което ще се прилага в Пирин, ще минава екологична оценка, оценка на съвместимост и всички необходими и указани в закона действия", заяви тогава премиерът Бойко Борисов.

Кметът на Банско Георги Икономов приветства решението и благодари на кабинета, но природозащитници организираха серия от протести срещу застрояването на Пирин.