През последните дни числата на заразени с коронавирус у нас показват тенденция на покачване на заболелите. Няма да се въвеждат нови мерки, но трябва да се спазват по-стриктно съществуващите. 

Здравната система е подготвена, имаме болнични легла, но започваме да чувстваме затруднения по области. С това започна брифингът на Националния оперативен щаб здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Той се обърна към българите, подчертавайки, че институциите следят внимателно какво се случва и виждат какви клипове от нощни заведения се пускат в социалната мрежа.

"Българите сме разумни хора, но не всички спазваме мерки, каквито са разписани. Нашите мерки са достатъчно меки и най-важното е носене на маски на закрито, проветряване на помещенията, спазване на дистанция не по-малко от метър и половина", обясни министърът. След това обяви отново решението от вчера след среща с представителите на Асоциацията на заведенията у нас, че се завишава контролът.

РЗИ и полиция започват проверки и в дневен, и в нощен режим на всички места, където има събиране на по-голямо количество хора - търговски обекти, молове, нощни заведения и нощни клубове.

Най-големият проблем - дали здравната система ще издържи

1380 души са в болници, потвърди и справката от данните в информационната система здравният министър. От тях 67 в интензивни отделения.

Броят легла, които има на национално ниво, в готовност да бъдат разкрити, за хора с по-леки симптоми, които не се нуждаят от реанимация - 7307, а за интензивна терапия - 1108.

Към днешна дата 19% заетост на леглата, като преди седмица бе отчетена 14% заетост. При интензивните легла заетостта също се е вдигнала с процент на 6%, като миналата седмица тя беше 5%.

Ще се увеличи броят на леглата за лечение на коронавирус в Александровската болница и в "Пирогов", каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Това решение е било взето след среща с директора на Столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев.

В момента няма необходимост цели болници да бъдат обособени за лечение само на COVID-19, посочи Ангелов.

Засега не е възможно почасово плащане на бонуси за работещи на първа линия, каза той, но пое ангажимент идеята да се обсъди.

Расте заболеваемостта сред медицинския персонал - 25 медицински служители са заболели за последната нощ - 4 лекари, 19 сестри, 5 санитари, 1 фелдшер. Починали са шестима, сред които жена на 63 г. без придружаващи заболявания.

До момента у нас има 1440 положителни случая на заболял медицински персонал. Към 14 октомври - заболелите са 394-има, на домашно лечение - са 327, в болници - 60. Само 7 са в интензивни отделения - петима лекари, една сестра и един санитар. Излекувани са 1030 души, починали - 16.

Министър Костадин Ангелов предупреди, че в страната има две области с висока заболеваемост - над 120 души на 100 000 население - това са Благоевград и Търговище. Той призова българските граждани да се избягват пътувания в тези две области, освен ако не е наложително.

Заболелите се подмладяват, 22-място по заразени, 5-о по смъртност

Заболеваемостта от коронавирус в България за последните 14 дни се увеличила, отчете от своя страна националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Така страната се покачва с две позиции и вече е вместо на 24-о на 22-о място в Европа и на 5-о място на Балканския полуостров. По отношение на смъртността страната е на 8-о място и на 5-о място на Балкан полуостров.

Забелязва се обаче подмладяване на хората с положителен резултат, което се отразява на приетите в болници, но на смъртните случаи с по-малък темп.

Кунчев обяви, че се очаква ЕК да приеме на нова тристепенна скала за изчисления на смъртността от коронавирус.

Критичните области са Благоевград и Търговище, те попадат в червена зона, потвърди Кунчев. "Няма изненада в това, че областите минават през тежки периоди. И при грипа е така. Картината може да се промени доста бързо,ако не се спазват мерките. Не трябва да приемаме това 23 или 25-то място като даденост", каза още той.