България излиза от третата вълна. Успяхме да постигнем това, което си бяхме поставили за цел. Към днешна дата няма нито една област в червено. Постигнахме го благодарение на това, че през цялото време ни водеше разума, интелекта на експертите и дисциплината. Това съобщи на редовния брифинг на Националния оперативен щаб министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов.

По думите му, България скоро ще се превърне в пример за постигане на резултати, каквито не могат да бъдат постигнати в много европейски страни.

"Искам да благодаря на всички българи, които се довериха на гласа на науката и не послушаха гласа на популизма. На тези, които вярваха, че е по-добре да си останеш вкъщи, отколкото да отидеш на масово събитие", допълни здравният министър в оставка. 

Проф. Ангелов каза още, че се наблюдава по-тежко протичане на заболяването по време на третата вълна. 

На национална база 61 процента от леглата за неинтензивно лечение са заети, а процентът на заетите в реанимациите е 65 на сто. 

"Постигнахме много с целенасочена политика, но за да удържим постигнатото има две задължителни условия - да продължим и да запазим темпа на ваксинация. За целта днес в 12 часа ще направим заседание на ваксинационен щаб, за да обсъдим какво правим с ваксината на "Янсен" и можем ли да си позволим да отворим "зелени коридори" и пета фаза, ако оставим възрастните хора и тези с хронични заболявания да се ваксинират от личните лекари. Второто задължително условие е спазването на противоепидемичните мерки. Всичко онова, което трябва да бъде запазено, а не да се водим от радостта от постигнатите резултати", коментира здравният министър в оставка.

По думите му, най-много тежат загубените човешки животи, които не са забравени. Според проф. Ангелов противоепидемичните мерки ще трябва да се спазват още два месеца, защото всичко зависи от темпа на ваксинация. Според него, целта е да се постигне имунизиране на по 50 000 души на ден.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че средната 14-дневната заболеваемост е 460 на 100 000 души. Това ни отрежда 14-то място в ЕС и пето място на Балканите. Намалява заболяемостта, като най-ниска е в Разград и Видин. Най-много заразени има в Русе, Перник, Добрич и Софийска област.

По отношение на средната смъртност за същия период България е на второ място в ЕС след Унгария и на трето място на Балканите. 

"Радостното за мен е, че все още кривата на заболеваемостта стръмно спада, но по-радостното е, че я последва кривата на смъртността и хоспитализираните. Най-глупавото е да опропастим тези резултати", категоричен бе доц. Кунчев. 

Началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски предупреди, че здравната система може да бъде претоварена за по-кратък период след настъпващите празници.

"Бдителността трябва да бъде повишена, нищо не е свършило. През летния сезон в цялото южно полукълбо пандемията се развиваше с големи размери. Затова не трябва да се успокояваме с това, че идва лято. Надеждата е във ваксината, което е безспорно. Има няколко държави, които специално ги следя за себе си, защото искам да имам сламка надежда. Това са Тайван, Нова Зеландия, Австралия, които не допуснаха разпространението на коронавируса. И това е най-правилната тактика. Но това е пропусната възможност за нас. А новата възможност е ваксинация и Израел е примерът", каза проф. Мутафчийски.

По думите му, в Израел няма нови случаи на коронавирус, както и нови смъртни случаи след масовата ваксинация. 

Директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов съобщи, че предстои нова доставка на ваксината на "Янсен", след като Европейската агенция по лекарствата потвърди предимствата от прилагането й пред рисковете от тромбози. 

"Продължава оценката и на препарата на "АстраЗенека". Очакваме утре ЕМА да оповести резултатите от днешния анализ. Всички държави-членки предоставят на агенцията нови данни след прилагането на тази ваксина, за да бъде направена допълнителна оценка полза-риск", обясни Кирилов.

Той каза още, че през следващите седмици значително ще се увеличи темпът на ваксинация заради очакваните доставки от различни производители.

"До края на юни в България се очакват 5.5 млн. дози. 3,5 млн. от тях са "Пфайзер/Бионтех", 420 000 - "Модерна", около милион - оксфордската ваксина ("АстраЗенека" - б.р.) и 550 000 от ваксината на "Янсен". Потвърждава се информацията, че се очаква следващите седмици да има промяна в условията на съхранение на ваксината на "Пфайзер", което ще бъде улеснение за ваксинационните пунктове и личните лекари", посочи още Кирилов.

Няма актуализация на информацията спрямо миналата седмица за руската ваксина от страна на Европейската агенция по лекарствата, допълни той. По думите му се очаква през май да бъде извършена инспекция на място, в Русия.

В отговор на въпрос дали щабът ще има нов състав и ще продължат ли ежеседмичните брифинги, здравният министър в оставка отговори, че всички членове на щаба ще продължат работата си, докато това е възможно. Проф. Костадин Ангелов съобщи още, че днес ще има среща с д-р Александър Симидчиев, като уточни, че нито един от членовете на щаба до момента не е получил покана да участва в нов състав на НОЩ, ако такъв бъде сформиран.

Здравният министър добави, че през следващите дни ще има конкретна информация за начините на влизане на пътници в страната.