Разрешението да си направиш PCR тест, заплатен от НЗОК, ако си със симптоми за коронавирус, да не се издава от Регионалната здравна инспекция, а всеки специалист или личен лекар да отпуска това направление и касата да го заплаща. За това настояват от Сдружението на общопрактикуващите лекари, предава БНР.

С анекс към Рамковия договор Здравната каса ще заплаща по 60 лева за PCR тест на лечебните заведения и лаборатории, сключили договор с нея. Тест по здравна каса могат да получат хората, съмнителни за коронавирус, които посетят личния лекар, а той ги насочи към специалист, който да отпусне направление за PCR тест, с което се отива в РЗИ.

"PCR тест може да назначава само лекар, който работи в РЗИ, което е изключително странно, защото първо РЗИ нямат никакви договорни отношения с Националната здравноосигурителна каса. Аз не мисля, че лекарите там са по-компетентни и по-добре познават пациентите си, отколкото ние, например, или колегите инфекционисти, които всеки ден се занимават с пациенти. Това решение вероятно е взето, за да има някакъв контрол върху разходването на финансовите средства, но чисто професионално погледнато в него няма никаква логика", каза доц. Любомир Киров, председател на Сдружението на личните лекари.

"Не е разумно разкарването на пациенти, силно съмнителни за коронавирус, през различни институции, споделя д-р Веселина Колева, началник на Клиничната лаборатория на болница "Токуда". - Според мен логичният и разумен път за издаване на такова направление беше да има възможност пулмолог или гастроентеролог, или защо не и невролог да могат да издадат такова направление за изследване за коронавирус".

От Сдружението на общинските и на областните болници излязоха с обръщение държавата да заплаща тестовете за всички пациенти.

"Сдруженията се солидаризираха с едно такова становище - ако държавата реши, с цел да ограничи процесите на разпространение и донякъде да може да сме по-адекватни на ситуацията, и реши по някакъв начин да заплати този тест, това би било идеално", смята д-р Неделчо Тотев.

"Хубаво би било всеки, който постъпва в болницата, да има направен PCR тест. За съжаление, в голяма част от регионите на България това е невъзможно поради липса на лаборатории, а знаете, че тестовете се плащат от Здравната каса само ако са назначени от РЗИ или от лекар и ако има съмнение за такова заболяване - само тези хора се пращат на така наречените безплатни тестове", допълни д-р Васислав Петров.