78-годишният Доминик Венер, известен във Франция с политическите си есета за крайната десница, се е самоубил с изстрел в устата, съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес, цитиранит от БТА.

Той носел писмо, но не казал нищо, преди да посегне на живота си, посочва Ройтерс, като цитира полицейски източник. Свидетели разказват, че Венер е вървял спокойно покрай хората, преди да извади автоматичен пистолет и да се застреля.

Венер бе активен участник в борбата срещу легализирането на еднополовите бракове във Франция.

В бележка в блога си мъжът критикува приетия преди дни от парламента със социалистическо мнозинство закон за легализиране на еднополовите бракове и подписан от президента социалист Франсоа Оланд.
В посланието Венер обаче посочва, че още по-голяма и неизбежна опасност е имиграцията, която сравнява с великото преселение на народите, предаде Франс прес.

"Необходими са нови жестове, зрелищни и символични, които да разтърсят заспалите съзнания, притъпените съвести и да събудят спомена за нашия произход", пише Венер.

Близо 1500 туристи са били евакуирани от катедралата след стрелбата. Очевидци разказват, че катедралата е била пълна в момента на самоубийството, но никой не се е паникьосал.

Издателят на Венер - Пиер-Гийом дьо Ру, казва, че самоубийството приближава крайнодесния активист до японския писател Юкио Мишима, който се самоубил през 1970 г.

Доминик Венер бил парашутист по време на войната в Алжир. Той е бил част и от Тайната въоръжена организация - нелегална структура, която е искала Алжир да остане под френско управление.

Нотр Дам, чието строителство е започнало преди 850 години, е популярна туристическа дестинация, посещавана всяка година от около 13 милиона души.
Тя много рядко е била затваряна за посетители. Тази година катедралата се сдоби с нови камбани.

Това е второто самоубийство на обществено място в Париж за пет дни. На 16 май мъж на 50 години се застреля във фоайето на училище пред очите на десетина деца.