Националното събрание гласува мярката с 331 гласа "за" при 225 "против".

Узаконяването на хомосексуалните бракове бе един от приоритетите в предизборната кампания на избрания през май миналата година за президент на Франция Франсоа Оланд. Социалистическата партия на Оланд има абсолютно мнозинство в Националното събрание, долната камара на парламента.

Законът ще влезе в сила след неговото подписване от държавния глава, което е формалност. Тогава Франция ще стане 14-ата държава в света, разрешила еднополовите бракове. Консервативната опозиция обаче вече обяви, че ще сезира Конституционния съвет по въпроса.

По-късно мирна демонстрация срещу еднополовите бракове в Париж прерасна в сблъсъци с полицията. Младежи, скандиращи „Оставка на Оланд”, се приближили до полицейски кордон и започнали да хвърлят по полицаите стъклени бутилки и фойерверки. Органите на реда отговорили с използването на сълзотворен газ, предаде Риа Новости, циирана от "Фокус".

Въпросът за легализирането на еднополовите бракове предизвика остра полемика във френското общество през последните месеци. В средата на януари 800 000 души участваха в протест в Париж срещу проектозакона.

Привържениците на традиционните ценности искаха референдум по въпроса, но министърът на правосъдието Кристиан Тобира бе категорична, че  правителството държи на проекта и гласуване няма да има.