От днес започна да работи електронен регистър, в който желаещите могат да си запазят час за поставяне на ваксина срещу Covid-19.

Чрез регистъра his.bg в 4 лесни стъпки всеки гражданин може да запази час в центровете за ваксинация в страната. Системата стартира в 17 ч. и само за еден час над 7000 желаещи са се записали за ваксиниране. Регистрацията става на адрес: https://his.bg/bg/reservation.

24 часа преди да настъпи часът за ваксинация ще получите напомняне за избрания час и място.

Може да се стигне до ситуация, в която сме избрали ваксина, но да получим друга. Ако в момента няма налични дози от този препарат или по преценка на медиците на място. "В зависимост от вашето физическо състояние и придружаващи заболявания. Вие може да не сте направили правилната преценка", коментира здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Системата работи с една седмица напред - възможността за запазване на час ще е най-рано на 11 март в 8.00 часа сутринта. Всеки ще може да си избере час за периода от 11 до 25 март.

Системата е само за ваксинационните центрове и не обхваща общопрактикуващите лекари.

Целта на регистъра е да бъде въведен ред и да се избегнат струпванията пред ваксинационните центрове, коментира здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Сайтът на системата може да се претовари на моменти, обясниха от Министерството на здравеопазването.