Руската еднокомпонентна ваксина срещу Ковид-19 "Спутник Лайт" ще се появи през февруари тази година, съобщиха ТАСС и Ройтерс, като се позовават на публикация в Туитър на ваксината "Спутник V".

"Ще пуснем еднокомпонентна ваксина през февруари - нарекохме я "Спутник лайт", съобщиха създателите на ваксината от Центъра "Гамалея".

Руският фонд за преки инвестиции съобщи по-рано, че финансира клинични изследвания на ваксината "Спутник лайт", която да бъде ефективно временно решение за много страни по света. Тази ваксина в една доза ще дава различни нива на защита, до 85 на сто при определена група хора.

Според директора на фонда Кирил Дмитриев във ведомството вече забелязват значително търсене на ваксината от чуждестранни правителства.

Имунитетът след прием на "лайт ваксината" се формира в продължение на три седмици и ще се запазва за период от 3-4 месеца, поясни директорът на Националния изследователски център по епидемиология и микробиология "Гамалея" Александър Гинсбург.

В началото на месеца бе съобщено, че започват клинични изпитания на редуцираната в една доза ваксина върху 150 души в Москва и Санкт Петербург.

Основната цел на препарата е да намали броя на смъртните случаи от новата коронавирусна инфекция в страните, където смъртността е много висока. В Русия ще се прилага традиционната имунизация с две дози от ваксината "Спутник V", отбелязва ТАСС.