Със заповед на главния прокурор освободени от длъжност са Румен Василев, Ваня Дойчева, Ангел Александров, Койчо Трухчев, Младен Петров и Емил Киров. Последният е освободен по негова молба, съобщиха от прокуратурата.

Новият директор Евгени Диков, който изпълнява и длъжноста зам.-главен прокурор по разследването, е предложил на Цацаров проект за нова структура на НСлС. Предвижда се редуциране на броя на отделите и оптимизиране на специализацията на следователите.

Диков бе избран за поста на 18 декември с почти пълно единодушие във ВСС. Той бе единствен кандидат.

Диков ще предложи на Висшия съдебен съвет (ВСС) кандидатурите на следователите Лъчезар Пенев и Кънчо Митов за зам.-директори на НСЛС, се казва още в официалното съобщение.

Лъчезар Пенев е роден на 21.09.1955 г. в Силистра. В продължение на 33 г. е работил като адвокат и следовател. В периода 1999-2011 г. е началник-отдел в НСлС. Специализирал е в Унгария, Чехия и Гърция. Преминал е курс на обучение в школата на ФРБ за разследване на убийства. Кариерата му е свързана основно с разследване на криминални престъпления. Последната му атестация от ВСС е с оценка „много добър“.

Кънчо Митов е роден на 25.05.1955 г. в Панагюрище. В продължение на 24 г. е работил като следовател. От 2004 г. е повишен в ранг „ръководител на отдел в НСлС“. Специализациите му са свързани с разследване на компютърни престъпления, икономически престъпления и трафик на хора. Последната му атестация също е „много добър“.

Идеите на Цацаров за следствието

Преди дни Сотир Цацаров заяви в интервю пред "Труд", че си поставя като основен приоритет през 2014 година "събуждане" на следствието. Вземайки повод от думите на Евгени Диков, който обяви, че НСлС е в ”будна кома”, главният прокурор коментира, че следователите не могат да бъдат винени за това, че са малко натоварени, защото през последните години са били "обект на всякакви законодателни експерименти".

"Но трябва да е ясно - какво ще се случи с тази професия зависи не само от ръководството на прокуратурата, а основно от хората, които я упражняват. Никой не би търпял разследване с години на 3-4 дела на колега в Националното следствие, колкото и сложни да са те", заяви обаче Цацаров.

Според него следствието трябва да е активна част от работеща прокуратура, а не неин придатък по необходимост.