От присъствалите 24 души на заседанието на Съвета за него гласуваха 23, а един се въздържа.

Евгени Диков, който е и. д. градски прокурор на София, беше единствената кандидатура за поста.

Пред ВСС Диков подчерта, че е дал съгласие да бъде издигнат за директор с уверението, че НСлС ще продължи да функционира.

"Не съм кандидат за ликвидатор на Националната следствена служба", каза той.

Евгени Диков влиза и в екипа на главния прокурор Сотир Цацаров като негов заместник.

В концепцията си, представена днес пред ВСС, Диков подчерта, че ще работи за връщането на авторитета на следствената служба и ще увеличи натовареността на следователите.

Цацаров го попита какви възможности вижда, за да се направи НСлС по-ефективна. Диков отговори, че не може в един отдел да са събрани различни видове престъпления, като наркоразпространение, митнически и документни престъпления, и това трябва да се промени.

Диков ръководеше отдела за борба с организираната престъпност във Върховната касационна прокуратура, когато главен прокурор беше Борис Велчев.

"Колегите следователи се чувстват като втора категория магистрати. Въпреки юридическото си образование и статута си, те нямат правомощията на полицаите, свързани със задържането за 24 часа например. Няма нови попълнения. Заради тежкото положение постът директор на НСлС не е толкова привлекателен. Само така можем да си обясним, че днес обсъждаме една кандидатура", коментира членът на ВСС Румен Георгиев - бивш зам.-шеф на НСлС, цитиран от "Правен свят".

Миналата година Диков бе един от кандидатите за шеф на следствието, но тогава ВСС избра Бойко Найденов. Той обаче изненадващо подаде оставка в началото на ноември и постът остана свободен.