Бумът на респираторни заболявания през последните седмици препълни спешните кабинети. Симптоматиката при респираторните вируси е запушен нос, кихане, кашлица, обща отпадналост, главоболие. Често заразените са и с температура, макар и не висока, в рамките на един-два дни. Но най-характерното е, че дори без особени мерки тази симптоматична картина отшумява в рамките на 3-4 дни.

"Беше доста тежко и напрегнато. За периода на коледните празници през Спешното отделение на болница "Царица Йоанна - ИСУЛ" преминаха 1200 души. За новогодишните дни са около 700 човека. Това са близо 2000 пациенти. Приоритет са тези с респираторни оплаквания", обясни д-р Петър Герзилов пред NOVA.

Справка на медиците по отношение на истинската спешност на случаите показва, че от 685 човека за коледните празници, преминали през спешния ушен кабинет, са хоспитализирани 20 души, а за новогодишните празници от общо 370 - приетите са 15.

"Виждате колко малко са наистина спешните случаи, за които се налага хоспитализация", каза Герзилов.

По думите му проблемът е, че през почивните дни, заради отсъствието на личните лекари, потокът от пациенти се насочва към ИСУЛ, а хората невинаги оценяват кое е спешното състояние. Това пък натоварва лекарите, подчерта медикът.

Ситуацията с респираторните инфекции в момента не е необяснима. Празниците са времето, в което хората се събират. Инфекциите се предават по-лесно в затворени помещения, заяви и специалистът по белодробни болести д-р София Ангелова.

По думите ѝ в момента циркулират грипен вирус "А", "Омикрон" и респираторни вируси, които обуславят така наречената "обикновена настинка".

"Това е заболяване, което засяга горните дихателни пътища и хората се насочват към специалист УНГ", посочи тя. И допълни: "Поциентите често искат да им бъде изписан антибиотик. Той обаче не лекува вирусната инфекция. По-скоро ще повлияе и потисне имунната система. А тя е тази, която реагира на вируса, и го унищожава".

Още този месец се очаква грипна вълна, прогнозират лекари. Двата нови щама, които ще ни разболяват са "Дарвин" и "Австрия", но остават да върлуват и вече познатите ни "Виктория" и "Пукет". Само тест може да установи на какво се дължи респираторната инфекция, предупреждават от МЗ.

Симптомите на COVID-19 са сходни с тези на настинките и сезонния грип. За да знаем от какво боледуваме и правилно ли е лечението ни, диагнозата не може да бъде поставена единствено въз основа на симптомите. Затова е важно при съмнение за Covid-19 или грип да бъде направено лабораторно изследване, напомнят още здравното министерство.