Аз съм категорично убеден, че България трябва да получи точна дата за началото на преговорите за нашето присъединяване и тя следва да бъде в най-обозримо бъдеще. Това каза президентът Румен Радев след среща с генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ Анхел Гурия.

"Преговорите за следващо разширяване ще са трудни и сложни, но имайки предвид извървения път и постиженията на моята страна, вие имате ясни и категорични доводи да отстоявате нашата позиция в подготвения от секретариата на вашата организация пакет по присъединяването", обърна се държавният глава към своя гост Анхел Гурия.

Държавният глава благодари на генералния секретар на ОИСР за усилията му да намери балансиран вариант за следващото разширяване на организацията, който да отчита позициите и рационалните предложения на различни държави.

"Членството в тази престижна организацията е важен приоритет за България", заяви президентът Радев. И добави, че процесът не е лесен, критериите са много и е необходим консенсус между всички държави-членки за приемането на нова държава.

"Това означава мобилизиране на усилията на всички институции и да се работи много сериозно за нашето членство, следващите месеци ще бъдат решаващи", каза Радев.

Държавният глава изрази убеденост, че получаването на покана за преговори за членство има своите регионални измеренията. "Тя ще покаже на другите държави и ще бъде силен сигнал за тях, че това е пътят, който трябва да се следва и ще има голяма добавена стойност за региона на Югоизточна Европа", каза още президентът.

Генералният секретар Анхел Гурия каза от своя страна, че България е вече член на семейството на ОИСР, защото тя е член на около десет различни организации в нейните рамки.

Той обясни, че процедурата за членство започва с формално кандидатстване от срана на България, след което предстоят серия от обсъждания между членовете на организацията, които трябва да постигнат съгласие и да вземат решение помежду си.

"Желанието на България да се реформира се признава от ОИСР и готовността й да се реформира се подкрепя с нашите умения и познания в различните сфери", каза Гурия.

Генералният секретар отбеляза, че за ОИСР е чест да получи искане за кандидатстване и допълни, че има много теми, по които организацията продължава да работи съвместно с България.

"Важно е на място, по същество, да напредваме всеки ден, да работим съвместно с България, но най-важното е да работим за България",заяви Анхел Гурия.