Това потвърди новият директор на Главна инспекция по труда Румяна Михайлова.
Предишният главен инспектор Гълъб Донев подаде оставка и вчера бе освободен от длъжност. Такива нарушения стават все по-чести в последните месеци, явно заради икономическата криза, съобщава БНР, на което се позова "Фокус".  Наблюдава се и друга тревожна тенденция – че нарушенията, освен в икономически дейности, в които традиционно те са преобладаващи и по-голяма част от общия брой на нарушенията (хотелиерство, ресторантьорство, производство на облекло и строителството), те са вече факт и в други дейности като дървопреработването, машиностроене, производство на хранителни продукти.
Преди да се потърси административно-наказателна отговорност за неизплатени заплати се дава възможност на работодателите-длъжници в кратки срокове да отстранят констатираните нарушения и вредните последствия от тях.
Румяна Михайлова каза, че след промените в Кодекса на труда от началото на годината, инспекцията има правомощия да се потърси отговорност от работодателя, ако той не покаже на светло възнаграждението, както и дължимата за него осигуровка.
Проверките в тази връзка продължават и ще са съвместни - на Главната инспекция по труда и Националната агенция по приходите. Тази седмица ще се проверят 180 фирми, за които има данни, че се укриват или бавят заплати, не се плащат осигуровки и данъци, и се работи без трудови договори.
Целта на тези проверки е да се осигури по-бързото и безпроблемно събиране на множество писмени доказателства, касаещи трудовите и осигурителните правоотношения и преустановяване на нарушенията. „Следва санкция за работодателя и тя не е никак малка. Имуществената санкция и глобата са в размер от 10 до 15 000, като при повторно нарушение тя се удвоява”, заяви Михайлова.