Това съобщи шефката на трудовата дирекция в социалното министерство Елка Димитрова, цитирана от в. "24 часа".

Екипите обаче ще бъдат финансират не от националния план за заетост, а от еврофондовете по програмата за младежка заетост. По нея се субсидират заетост и обучение на безработни до 29-годишна възраст.

Идеята е 100 млади безработни да бъдат назначени на специални позиции към общините и да ходят по местата, където се събират техни връстници - паркове, кафенета, клубове. Задачата ще е да ги мотивират да се регистрират като безработни.

Димитрова уточни, че за всяка община ще има по един такъв младеж, който ще търси свои безработнит връстници. Само в София ще да бъдат назначени по един за всеки от 24-те района.

100-те търсачи ще им представят възможностите за работа и през частни посредници или агенции за временна заетост. След като се регистрират като безработни, на младежите ще се правят индивидуални психопрофили и въз основа на тях ще им се търси работа или ще се насочват към допълнителни курсове.

За да могат бюрата по труда да ги поемат, ще бъдат увеличени бройките на индивидуалните съветници. Те вече ще са 33-ма, като целта е всяко бюро да има по един.

Безработицата през 2014 година е 11,2 на сто и намалява, макар и минимално, спрямо 2013 година. За декември тя е 10.7% и намалява за първи път от 23 години. За първи път от 1991 година насам нивото на безработица през декември намалява, отчете неотдавна статистиката на Агенцията по заетостта.
Въпреки това, все още хиляди младежи са без работа.