В условия на високо вирусно натоварване - там, където няма възможност да се спазва дистанция, както в градския транспорт или в лекарските кабинети, е препоръчително да носим маска тип FFP2. Такава е препоръката на пулмолога д-р София Ангелова.

По думите ѝ това е сертифицирана в Европа маска, която пази два пъти по-добре от медицинската. 

"Маските FFP2 и FFP3 пазят както тези, които ги носят, така и околните. Този тип маска застава много плътно до лицето и няма луфтове, каквито има при медицинската маска, през които могат да проникнат вирусите и бактериите", обяснява още пулмологът. 

Медицинските маски са подходящи за местата, където няма струпване на много хора и има условия за спазване на дистанция, както в големите магазини например. "На тези места считам, че и шаловете биха били полезни, както и всякакви маски, стига да може да се спазва дистанция. Ако и заразеният, и здравият са с маски, а разстоянието между тях е два метра, то заразяването е 0%", добавя д-р Ангелова. 

Специалистът по пулмология беше потърсена във връзка с проведена анкета в подкаст новините на Dir.bg, в която 30% гласуваха с "не" на въпроса "Интересувате ли се от нивото на защита на маската си?". Чуйте какво каза д-р София Ангелова в подкаста "С какво ще запомним този ден?". С нея разговаря Елза Тодорова:

 

Пулмологът дава за пример Германия, където FFP маските са задължителни.

"Считам, че те не трябва да бъдат задължителни навсякъде, защото, когато имаме условия за дистанция, няма нужда конкретно от тези маски, тъй като с тях се диша малко по-трудно", каза д-р Ангелова. 

А как хората избират маските си, според наблюденията на Анета Иванова от София, която от години се занимава с шивашки услуги, а по време на пандемията започва да изработва и маски: "По-младите жени ги избират по цвят, докато по-улегналите хора се интересуват от качеството. Специално мъжете избират по-тъмни цветове".

Нейната препоръка е да избираме памучни маски, тъй като памукът не предизвиква алергии. Тя отбелязва и практика, която според нея трябва да се избягва. "Понякога в горещините се заменят маските с леки копринени шалове, които покриват носа и устата, или се ползва такава от изкуствена материя. Това е нещо, което не бива да правим", категорична е Иванова.

От 1 февруари по заповед на здравния министър на обществени места могат да се носят само маски, а не както досега - шалове или шлемове. Задължителното носене на маска за еднократна или многократна употреба ще важи до края на април, включително в градския транспорт или на открито обществено място, на което има струпване на хора. Изключение се допуска в заведенията след 1 март, както и за спортуващите и малките деца.