Руският президент Владимир Путин е най-мразеният лидер сред европейци, но е и сред най-разпознаваемите, показва проучване на френската агенция Ipsos. У нас дори е по-известен от украинския президент Володомир Зеленски.

В изследването участват 18 държави от ЕС и целта е да се разберат нагласите на хората към най-големите европейски лидери, пише bTV. Сред тях, освен Путин и Зеленски, са френският президент Еманюел Макрон, унгарският премиер Виктор Орбан и испанският министър-председател Педро Санчес.

Според данните най-мразен е Путин с цели 79% отрицателна нагласа от членките на ЕС, а най-харесван е Зеленски, като почти половината от участващите имат положителна нагласа към него. 

Негативната нагласа спрямо руският президент е преобладаваща във Финландия (94%), Швеция (91%), Дания (91%), Полша (91%), Испания (90%), Португалия (89%), Нидерландия (88%) и Франция (80%).

Спад под 60% с отрицателно мнение за него има само в четири държави, сред които е и България с 48%. Останалите са Гърция (59%), Унгария (57%) и Словакия (56%). 

От друга страна, 10% имат положително мнение за него, а 11% "не знаят достатъчно".

За пореден път България се откроява като изключителен случай - 37% от анкетираните имат положително мнение за Путин, което е най-високият резултат сред всички страни.

Украинският президент Володимир Зеленски също е фигура, която или е обичана, или е мразена, показват данните от проучването. Процентите на "не знам достатъчно" са много ниски във всички страни. 

В скандинавския регион и на Иберийския полуостров Володимир Зеленски получава най-високите положителни оценки - 81% във Финландия, 74% в Швеция, 72% в Дания и Португалия и 64% в Испания. 

За разлика от тях, повече от половината от анкетираните в Унгария (60%), Гърция (57%) и България (56%) имат отрицателно мнение за украинския президент.

Други държави, в които отрицателната оценка надделява над положителната, са Словакия (50% срещу 26%), Австрия (47% срещу 33%), Италия (41% срещу 32%) и Чешката република (37% срещу 36%).

Картината с резултатите от проучването е в разрез с позициите, които официално заемат националните правителства на някои от страните.

Италианският министър-председател Джорджия Мелони и чешкият Петър Фиала са върли поддръжници на Украйна и защитават режима на санкции срещу Русия. Неотдавна Чешката република започна инициатива за закупуване на 800 000 боеприпаса за Киев в ускорени срокове.

Друг забележителен случай е Германия - водещият доставчик на военна помощ в ЕС. Според проучването германците са далеч от единодушие в оценката си - 41% имат положително мнение за Зеленски, а 36% - отрицателно.

В Румъния, където фермерите се оплакват от евтиното и безмитно зърно, идващо от Украйна, разделението е също толкова ярко - 49% са положително настроени, а 40% - отрицателно.

Френският президент Еманюел Макрон е втори в класацията на най-харесваните лидери, като 41% от анкетираните казват, че имат "положително" мнение за него срещу 34%, които казват "отрицателно", допълва Нова тв.

Германският канцлер Олаф Шолц предизвиква по-голямо безразличие: 38% от анкетираните казват, че "не знаят достатъчно" за човека, който ръководи най-голямата икономика в блока, докато 29% изразяват "положително" мнение, а 33% - "отрицателно".

Унгарският Виктор Орбан е друг особен случай: 48% от анкетираните имат "отрицателно" мнение за него. Едва 15% имат "положителна" оценка. Останалите (37%) заявяват, че "не знаят достатъчно".

Орбан обаче се радва на голямо одобрение сред българите: 47% "позитивно" срещу 24% "отрицателно". В Унгария, където Орбан управлява с безапелационно мнозинство, 54% от участниците имат "отрицателно" мнение за своя премиер и 32% - "положително".

Общо 25 916 души са интервюирани за проучването между 23 февруари и 5 март онлайн и по телефона в 18 държави членки, които представляват 96% от населението на ЕС.