Търговски и превозвачески фирми, земеделци и шофьори от България излязоха на протест пред ГКПП "Илинден - Ексохи" с настояване той да бъде отворен за товарни автомобили. 

С решение на гръцките власти пунктът беше затворен за всички превозни средства на 22 юли. Срокът за тежкотоварни автомобили беше до 3 август, след което беше удължаван два пъти - до 15 и до 31 август.

Камионите от района на Гоце Делчев, Доспат, Пазарджик и Смолян, както и тези от района на Драма и Кавала, са принудени да преминават през "Кулата - Промахон", което удължава пътя им с близо час и половина или 150 километра само в едната посока, пък и ги принуждава да чакат повече, за да преминат в южната ни съседка. 

Снимка: bTV

За проблема, който според фирмите неаргументирано нарушава принципа за свободно придвижване на стоки, те са сезирали и ЕК.

Бизнесът е категоричен, че затварянето на пункта "Илинден - Ексохи" не е с цел ограничаване на заразата от коронавирус, тъй като шофьорите на камиони стоят в кабините и се връщат за няколко часа. Протестиращите заявяват, че не намират логика да се преминава през ГКПП "Кулата", въпреки пандемията от коронавирус, а да не може да се преминава през ГКПП "Илинден". Те запитаха българските гранични власти на пункта "защо е затворен пункта от българска страна", но не получиха отговор.