Протест срещу насилието над жени се проведе на Орлов мост в столицата, а сдружение иска създаване на Национален съвет за борба с насилието. Няколко стотин души излязоха тази вечер, за да изразят подкрепата си за жертвите на насилие и да поискат повече кризисни центрове в страната. Според протестиращите един такъв център в София е крайно недостатъчен.

Заради протести е затворено движението на "Орлов мост" и пл. "Княз Александър Батенберг", съобщиха от пресцентъра на Столична община. Възпрепятствано е и движението на градския транспорт. Затворено е движението по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" в посока "Орлов мост", трафикът в обратната посока се осъществява нормално.

Протестът преминава спокойно. "Орлов мост" е отцепен за коли, движи се само градският транспорт. Протестиращите заявиха, че не поставят срокове на властта. Категорични са обаче, че ако няма реакция от управляващите, протестите ще продължат.

"С настоящия протест бих помолила управляващите да променят законите, които не са пипани може би от 1968 година и по този начин да се затвори вратата на насилието", заяви пред "Канал 3" Валерия Филкова, близка на загиналите Дарина и нейната дъщеря Никол от столичния квартал "Свобода".

"Искаме малко повече внимание и отговорност към жените, децата, пък и мъже - жертви на домашно насилие. Най-големият проблем в момента е незаинтересоваността на властта към проблема. На второ място нека съседите преосмислят отношението си. Защото, ако се вдига шум от купон ще ви извикат полиция, но ако пребиват съседката ви, просто ще слухтят".

"Активно се включих в акцията, защото смятам, че е огромен проблем, а нашите управляващи отказват да го решат. Трябва да си дадем сметка, че беше нормализирано едно сексистко отношение към жените. В момента както знаем в Народното събрание се правят законодателни промени, ГЕРБ движат законопроект с промени в Наказателния кодекс, който е крайно недостатъчен. В текстовете се отрича, че има полово базирано насилие - това е огромен проблем", отбеляза Лея Вайсова, социолог. Тя препоръча да се увеличи и броят на кризисните центрове в страната. За сравнение в София е само един и е крайно недостатъчен.

Паралелни протести се провеждат във Варна и пред дипломатическите мисии в Берлин, Букурещ, Кентърбъри, Лондон и Прага. Акцията се организира през Фейсбук от Българския фонд за жените.

По данни на фонда над 1 милион българки са жертва на тормоз вкъщи, който продължава средно 10 години. От началото на годината поне 29 жени у нас са били убити от техен партньор или близък.

За последните 4 години над 13 млн. жени в страни от ЕС са жертви на насилие.

Протест срещу насилието над жени се проведе вчера и в Истанбул. В него се включиха стотици жени с лозунги против агресията и с настояване за зачитане правата на жените. Полицията използва сълзотворен газ, за да попречи на шествието да се отправи към главната пешеходна зона в града. Масови протести имаше и в испански градове.