Искащите оставка на Орешарски и нови избори се събраха традиционно пред Министерски съвет, след което се придвижиха до Народното събрание. Те скандираха "мафия", "оставка", "идете си". Чуваха се свирки, вувузели, развяваха се трикольори.

Според пресцентъра на МВР към 19.30 ч. протестиращите в центъра на София били около 150 души.

Протестът отиде на стадиона

В 14-ата минута на мача между България и Чехия недоволни от кабинета "Орешарски" скандираха "оставка", а след това, за да подкрепят националния отбор, те викаха мощно името на националния селекционер Любослав Пенев. В 59-тата минута на мача имаше ново скандиране на "оставка" за управляващите страната.

По-рано днес организаторите на акцията призоваха за акция "#ОСТАВКА в 14-ата минута". Те уточниха, че 14-ата минута е избрана заради датата 14 юни, на която започнаха протестите, предизвикани от "абсурдното" назначение на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Който не е на стадиона, може да изрази солидарност към каузата с поставянето на плакат „#ОСТАВКА“ на прозореца си!“, призоваха организаторите на протеста на стадиона.

Контрапротестът

По-малко от 50 души се включиха в протеста, който заради посещението на хърватския президент беше изместен пред сградата на Археологическия музей.

Въпреки промяната, Росен Плевнелиев успя да чуе виковете "Оставка", докато изпращаше госта си.

По повод новия вот на недоверие към правителството на Орешарски, контрапротестиращите заявиха, че откакто този кабинет е на власт, исканията им за социални мерки и за работещи институции вече се изпълняват.


Анкета: Каква е вашата оценка за кабинета?