84-та вечер на протести, в триъгълника на властта се събраха отново недоволни с искане за оставка на правителството и главния прокурор под мотото "Нас не ни е страх".

Тази вечер "Правосъдие за всеки" протестира пред Съдебната палата, след което се премести на жълтите павета.

Акцент в тазвечершната проява е огласеният доклад по новия механизъм за върховенството на закона, както и фактът че за страната ни остава мониторингът по Механизма за сътрудничество и проверка.

Още миналата сряда от инициативата обявиха, че всяка сряда ще бъдат пред Съдебната палата.

Няколко часа след оповестяването на доклада на Еврокомисията днес за оставката на главния прокурор Иван Гешев се обявиха от Съюза на съдиите, откъдето изпратиха писма-покана към членовете на ВСС без самия Гешев с настояване да бъде отворена такава процедура. За момента реакция на искането няма.

На жълтите павета имаше речи с искане за оставката на премиера Бойко Борисов и възгласи: "Страната е бедна, София не е България", бяха прожектирани и изказвания на представители на ЕК относно върховенството на закона в България. Протестът обаче е малоброен.

След 21 часа протестът в триъгълника на властта приключи с химна на България и традицонното шествие към Орлов мост.

По-рано днес недоволни граждани от местното управление на Бургас излязоха този следобед на протест. Те поискаха оставките на кмета Димитър Николов, заместника му Чанка Коралска и областния управител Вълчо Чолаков, предаде БНР.

Около 20 протестиращи се събраха пред сградата на общината. Част от водачите на акцията обявиха на мегафон, че искат оставките на кмета Димитър Николов и заместника му по строителството Чанка Коралска. Според тях градът е в икономически застой, презастроен е, има и много нерешени казуси. Като примери посочиха скандалите около парк "Росенец", стадион "Черноморец" и болницата в "Меден Рудник". Бисер Русимов от Организацията за закрила на българските граждани входира в администрацията искането за оставките на първите двама в общината.

След това групата пое към сградата на областната управа. Там бе поискана третата оставка - тази на областния управител Вълчо Чолаков. Мотивът, който изтъкнаха бе, че не се справя с работата си. До напрежение в протестната акция не се стигна. Нямаше и среща с представители на общината и областната управа. Участниците заявиха, че ще продължат да са коректив на властта, а самата акция определиха като част от антиправитествените протести в страната.

Също и във Велико Търново протестиращи се събраха около паметника "Майка България", за да изразят недоволството си от констатациите в днешния доклад на Европейската комисия за България и да поискат оставката на правителството и на главния прокурор.

Протестиращите във Велико Търново заявиха, че ясното посочване на проблема с корупцията в евродоклада и липсата на мерки за справяне с нея категорично сочат, че протестите трябва да продължат.

Снимка: БНР

"Цяла Европа разбра, че сме бедни, защото има корупция. Изходът е политически - сваляне на властите", коментира протестираща.

За протестното събрание на паметника "Майка България" нямаше разрешение, до инциденти не се стигна.