"Процентът на боледуващите и умиращите от COVID-19, които имат ваксина, на фона на всички останали е нищожен". Това заяви пред bTV съветникът на здравния министър и бивш национален консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова.

Тя коментира, че нито една ваксина на този свят няма 100-процентова защита. По думите й, при възрастните хора, хора с хронични заболявания и дори деца с такива заболявания понякога не се изгражда имунитет след имунизация. 

"Прави впечатление, че ако има 34 смъртни случая, 33 от тях са на неваксинирани хора. Ваксината действително спасява човешки животи. Ваксиналните пробиви - когато човек с ваксина се разболее от коронавирус - са нещо нормално. Дори при децата със заболявания ваксините от календара не дава 100 процента ефективност.", категорична бе проферсорката.

Тя добави, че все още не е взето решение за третата доза.

"При децата са ваксинирани не повече от 100 хиляди. Надявам се учебната година да започне присъствено. Нека се ваксинираме и дадем шанс на децата", допълни проф. Кожухарова. 

Относно протичането на COVID-19 при най-малките епидемиоложката коментира, че малките деца се заразяват предимно от родителите си, които смятат, че нямат нужда от ваксини. По думите ѝ разделението относно ваксините е обезпокоително.

"Дори на политическо ниво се вкарва темата за ваксините, което е погрешно. Бих посъветвала политиците, когато става дума за заразни заболявания и ваксинации, да се съветват със специалисти", каза съветничката на здравния министър.