Оказа се в крайна сметка, че всички приказки за европейско многообразие опряха до голия, но жесток факт - Германия и Франция вземат всички важни решения, всички останали трябва да козируват. Това коментира проф. Иво Христов пред bTV разпределението на ключовите постове в европейските институции.

По думите му европейският парламент няма да може да взима никакви сериозни решения, защото взаимно се е блокирал. "Нито една от големите фракции не е в състояние да наложи своята визия за нещата", каза още проф. Иво Христов. Според него това означава само неприятни неща за нас, защото цялото ръководство, което се оформя, последното нещо, което го вълнува е любов към България.

"Европейският проект се натъкна на подводните скали на собствената си безсъдържателност. ЕС възникна след военния период с една проста идея - да бъде икономическа и политическа консолидация на западноевропейските страни срещу Съветския съюз. След разпадането на СССР се оказа, че ЕС няма собствена идея защо трябва да съществува. Той замести това с една експанзия на Изток", коментира още проф. Иво Христов.

За ситуацията в българския парламент депутатът от БСП посочи, че е достигнал точката на бутафорията.

"Имитацията на демокрация ще завърши като карикатура на диктатура", прогнозира той и допълни, че това се наблюдава в Полша, Унгария и страните от Западните Балкани.