Форма на справедливост ще има и крайното количество ваксини са разпределени за всички. Не е сигурно обаче, че получаваме абсолютно пропорционалния брой ваксини, които получават Франция и Германия. Производителят предоставя продукта си първо на тези, които са платили най-много за него. Израел, например, дава по 30 долара. Това е причината ваксината да не достига към този момент. Това заяви пред Нова тв имунологът проф. Андрей Чорбанов.

Той добавя, че доста арабски държави също са закупили ваксини на по-високи цени и ще получат количествата приоритетно.

"Производителите на каквото и да е не работят за спасение. Който им предложи най-висока цена - ще получи продуктите най-бързо", добави той

Относно ваксинацията у нас той е на мнение, че ваксинирането на 20 хиляди души дневно би било едно много голямо предизвикателство за здравната система в България.

"Към този момент такова нещо никога не се е случвало в страната ни. Едно такова действие предполага перфектна логистика, съобразена с качествата на отделните ваксини", казва специалистът.

Той добави и че България ще има своя собствена ваксина.

"Ние ще представим краен продукт, който може да бъде тестван на хора. Тогава ще е нужен ресурс за клиничните изследвания. Става дума за 10-15 милиона лева. Всяка една такава инвестиция би била разбираема. Към този момент обаче на пазара ще има много ваксини", казва Чорбанов.