Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов повтори заканата си да няма прошка към лекари и болници, които не откриват легла за пациенти с Ковид-19. Той изрази недоумението си, че е възможно медици да не искат да се включат в борбата със заразата. И увери, че ако няма лекари, ще се включи той, а и призова същото да са готови да направят и депутатите лекари.

Министерството на здравеопазването проверява казуса с починалия 33-годишен мъж с COVID-19, който не дочака екипа на Спешна помощ. Това заяви в "Тази неделя" по bTV министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. По думите му, ако се установи превишаване на права или неизвършени съвестно задължения - ще има наказания.

"Няма да има галеници. Видяхте, че вчера поисках оставката на директора на Четвърта градска болница. На мен ми трябваха 20 секунди, за да разбера, че там няма организация. Не мога да възприема за нормално една линейка да чака с часове да бъде свален болният, а същевременно да има човек, който е на 33 г. и чака линейка", заяви проф. Ангелов.

Здравният министър беше категоричен, че е абсурдно да се изискват PCR тестове от пациентите за хоспитализация, при положение, че държавата е осигурила средства и има клинична пътека за тези случаи.

"Не може линейката да седи пред болницата с пациента, той се сваля в лечебното заведение и там се уточнява. (...) И ако този човек е за болница - се настанява!", допълни той.

Задъхва ли се спешната помощ

Проф. Ангелов заяви, че са осигурени екипи за столичната Спешна помощ, която от дни алармира, че е претоварена и не може да смогва с всички сигнали. По данни на здравното министерство, за вчерашния ден има 414 повиквания на тел. 112, а вечерта - 284.

"Ситуацията е изключително напрегната. Имаме нужда от още коли, тези коли сме ги осигурили по линия на МВР, откъдето са осигурени 25 автобуса. В понеделник ще се срещна с всички частни линейки, които по предварителни сметки са около 100, ще направим среща и с таксиметрова компания, която би могла да предостави коли. Идеята е тези хора да бъдат закарани максимално бързо до лечебните заведения", каза ресорният министър.

Той уточни, че ще изиска от големите лечебни заведения да се поставят фургони на входовете, където да се извършва преглед на пациенти със симптоми на COVID-19, които не могат да бъдат прегледани от лекар.

Защо се отказва прием в болница

Във връзка с хоспитализациите министърът заяви, че не е работа на гражданите да прозвъняват болниците и да търсят места за хоспитализация (какъвто бе случаят с починалия 33-годишен мъж, за който негова близка разказа за Dir.bg). Проф. Ангелов заяви, че от снощи на територията на София няма проблем с леглата.

"Не мога да възприема факта, че при заповед за спиране на плановия прием и операции - всички, които казват, че болниците нямат дейност и ще пострадат хора, в същото време тези болници да нямат възможност да разкрият допълнителни легла! Това е нон-сенс! Да ме чуят директорите на всички лечебни заведения, няма да има прошка за абсолютно никой! След като в лечебното заведение има свободни легла, няма планови пациенти или операции - да разкриват максимален брой легла!", възмути се министърът на здравеопазването.

Във връзка с бързите тестове, той отбеляза, че ведомството не е получило потвърждение от Центъра по заразни и паразитни болници дали те могат да са алтернатива на PCR-ите. Проучване е показало, че цените на антигенните тестове в България са изключително различни - от 10 до 23 лв. "Министерството на здравеопазването се ангажира да осигури най-евтините и ефикасни на колегите, които са на първа линия, за да могат да извършват скрининг. Към момента тези тестове не могат да заместят PCR-ите", каза още той.

Има ли страх сред медиците

По думите на министър Ангелов е недопустимо да няма желаещи лекари, да се включат в битката с COVID-19. Той обясни, че не разбира колегите си, които отказват лечение на пациенти с коронавирус и подават оставки.

"Страхът не може да ни води в процеса на вземане на решение. Говоря за големите болници. Сигурно в страната има малки лечебни заведения, които ще бъдат ангажирани последни. Да, ако са на определена възраст може да имат своите основания и да напуснат, но в големите лечебни заведения, в университетските структури, особено в София - да казват, че няма желаещи и да не искат да се включат - за мен остава неразбираемо", изтъкна здравният министър.

Той допълни, че за подобни казуси се подготвя законова поправка, която да ги регламентира. "Ако толкова няма лекари, които да влязат, аз ще вляза! Ще призова и българските депутати, които са лекари да си свалят костюмите, да облекат екипите и да влязат в болниците!", заключи проф. д-р Костадин Ангелов.