Кметът на София Йорданка Фандъкова написа във фейсбук, че е поискала обяснения от директора на IV градска болница д-р Аркадий Иванов и настоява за медицински одит на болницата заради случай, получил публичност от репортаж на БНТ за мъж с коронавирус, който се нуждае от лечение, е чакал в линейка два часа пред лечебното заведение без да бъде хоспитализиран.

Часове по-рано, във връзка със случая, здравният министър д-р Костадин Ангелов настоя кметът Фандъкова да поиска оставката на директора на болницата. Министърът дори обяви, че ще внесе проектозакон, който да лиши от публично финансиране болници, които отказват да разкрият легла за вирусоносители.

Напълно подкрепям позицията на министър Ангелов, че болници, които отказват да разкрият легла за КОВИД, не трябва да получават финансиране от Здравната каса, написа Фандъкова. Директорите на болници носят отговорността за това да има ясен протокол за работа, отбеляза кметът и добави, че общинските болници, "в това число и Четвърта", се включиха в лечението на Ковид пациенти, като са разкрили отделения.

Излъченият репортаж по националната телевизия за пациент закаран от Спешна помощ в Четвърта градска, показва проблем, който "системата" трябва да реши. Не може пациент, за който лекар е преценил, че се нуждае от болнично лечение, да бъде връщан от лекари. Не може да се търси документ на хартия, при положение, че болницата има електронен достъп.

Dir.bg пък представи разказ за трагичен случай, при който 33-годишен мъж почина, след часове безплодни опити на неговите близки да намерят болница, която да го приеме.