За осма поредна година в гр. Елена започна традиционният Празник на Еленския бут /15 - 17.11.2019 г./ Той отбелязва истински бум на интерес. Градът е пълен с хора, хотелите и къщите за гости се пукат по шевовете, а по улиците яйце да хвърлиш, няма да си намери място да падне, както е казал народът.

Снимка: Еми Мариянска

Празникът събра хиляди почитатели на деликатеса и майстори на приготвянето му. За онези, които не знаят, Еленският бут не е от еленско месо, а осолено с майсторлък свинско. От столетия тук, в китния възрожденски град Елена, има хора, които знаят как "става" хубав еленски бут. Той се съхранява и съхне при специални условия и грижи, за които благоприятства чистият балкански въздух.

Нарязва се при специален повод, защото е деликатес над деликатесите. Може да се яде като мезе и суров, но традиционното е леко да се запече и солта му да се "угаси" с комат домашен хляб и домашно червено винце.

Снимка: Еми Мариянска

На празника се предлагат цели бутове и сергии със суров и запечен бут за консумация на открито. Настроението е весело, въпреки че за да се устроиш с тарелка от мезето, трябва да се наредиш на километрична опашка.

Снимка: Еми Мариянска

Бутът върви 27 лева килото приготвен, а суров - 20, заради кокала. Има смелчаци, които направо грабват цял бут, че да си имат мезе и за през зимата. Повечето хора, обаче, се радват на празника като си хапват от майсторското мезе на масите на открито, на чаша бира.

Снимка: Еми Мариянска

Елена е препълнена с народ така, както рядко жителите й виждат подобен наплив от хора, дошли да речем, да видят историческите забележителности на възрожденския град. 

Само около "Трухчевата къща" има над 400 седящи места на дървените маси, инсталирани специално за празника под тенти на площада пред заведението. Такива кътове са устроени на няколко места в града. Хубавото време се отразява благоприятно на настроението и организаторите на празника благодариха на Бог за слънчевия ден, като не пропуснаха и да Му се извинят, че "малко съгрешават с постите".

Снимка: Еми Мариянска

Освен бутовете, интерес будят и сергиите със занаятчийски стоки и богатата забавна програма, организирана за празника.

В града е създаден специален режим за обход на колите, за да може центърът да е свободен за множеството, заляло улиците, и да не пречи на веселието. 

Днес, още в първия ден на празника, накъдето и да погледнеш в Елена, има народ, ядене, пиене, балони, захарен памук, захарни петлета и каквото се сетиш, необходимото за един наистина - всенароден празник.

Снимка: Еми Мариянска

Идеята на инициатора на събитието - местният Съвет по туризъм, е да се възроди една позабравена стара традиция -Еленския събор по Димитровден. Местните хора разказват, че не се помни кога назад във времето еленските балканджии са открили рецептата за приготвяне на Еленския бут, но със сигурност се знае, че той е уникален, вкусен и търсен в цялата страна. Е, днешният ден го доказа.

Снимка: Еми Мариянска

Снимка: Еми Мариянска