Криминалистите започнали работа по случая, след като на 19 юни т. г. столичанка се оплакала в районното управление, че е станала жертва на телефонна измама, съобщиха от Министерството на вътрешните работи.

Пред разследващите тя обяснила, че около 11.30 часа същия ден получила обаждане на домашния си телефон от жена, представила се за дъщеря й. Под предлог, че се нуждае от спешна операция, тя поискала сумата от 1600 евро.

След около половин час пред дома си жената предала сумата на млад мъж. По случая било образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 209 от Наказателния кодекс.

След като провели поредица издирвателни действия служителите от районното управление, съвместно със сектор "Превенция и контингент" към СДВР, установили самоличността на извършителя на измамата – Х. Д. /24 г./ от София.

На 11 октомври младият мъж бил отведен в полицейското управление и задържан за срок до 24 часа. В хода на допълнителните действия по разследването било изяснено, че на 30 август Х. Д. опитал да извърши друга подобна измама.

Той се обадил на 65-годишна софиянка, представяйки се за служител на здравната каса. По поръчение на професор, лекуващ внука й, той трябвало да получи от нея 16 000 лева, необходими за операция на счупен крак.

Жената обаче се досетила за измамата и осуетила плановете му, като своевременно се обадила в полицията. След доклад на материалите по случая в Софийската районна прокуратура Х. Д. бил привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 209 от НК.

Наложена му е постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Работата по установяване съпричастността на задържания към други подобни престъпления продължава.