Полицията, Жандармерията и РЗИ "София" блокираха всички входове на стоков базар "Илиянци" тази сутрин. Органите на реда, екипирани с маски и ръкавици, проверяват всеки, който иска да влезе в базара. Допускани са само продавачите. Предстои и дезинфекция в базара.

Полицаи проверяват документите на хората, които работят в базара, преди да ги пуснат. Експерти от РЗИ със специални облекла ще проверят здравния им статус по-късно.

"Искат здравни книжки, трудов договор и това е. Никой не ни е предупредил да ги носим", каза продавачка.

Акцията е съвместна с Агенция "Митници" и НАП. Ще се проверява за възможни източници на зараза в района, но също и произхода на стоките, както и за платени акцизи.

На най-голямата борса в столицата работят около 1 500 души. Една трета от тях - китайци.

Засилено е полицейското присъствие в района.

Снимка: БНТ

Вчера главният прокурор Иван Гешев изиска от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев информация за здравния контрол на базар "Илиянци" във връзка с коронавируса, след като стана ясно, че източник на заболяването на двамата съпрузи в "Пирогов" с положителни проби, може да е пребивавал в района на стоковия базар "Илиянци". След новината много павилиони в базара затвориха.

Снимка: БТА

Синът на заразеното семейство е на 48-години и работи в жп гара Илиянци. Бил дежурен в неделя. Неговата проба е отрицателна.

Снимка: БТА

Ангел Кунчев: Може да се очакват и други подобни акции като тази на "Илиянци"

Националният кризисен щаб за борба с коронавируса е бил уведомен за акцията в "Илиянци".

"Не става въпрос за вноса на стоки от Китай, тъй като доказано те нямат отношение към разпространението на вируса. По-скоро разпореждането на главния прокурор беше на базата на първичната информация, че синът на  засегнатите двама пациенти е работел там. Впоследствие тя се оказа неточна, той е работил на гара "Илиянци". Но фактът, че това е място, където се събират много хора, прави една такава акция полезна - в смисъл проверка как работят хората там, дезинфекция и по възможност намаляване на струпването на големи групи хора". Може да се очакват и други подобни акции освен в "Илиянци". Това заяви главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ.

Според него вероятно там където се счита, че рискът е по-висок, може да се очакват други подобни акции.

Вчера общинското дружество "Пазари Възраждане" ЕАД, което стопанисва Женския пазар, пазара "Димитър Петков" и предгаровия площад "Ротонда" предприе спешни мерки за превенция и недопускане разпространението на COVID-19 на територията на тържищата. Започва дезинфекция на откритите площи на пазарите всяка вечер след приключване на пазарния ден. На търговците, наематели на търговски площи на територията на пазарните пространства, са осигурени необходимите предпазни средства - защитни маски, ръкавици, дезинфекционни разтвори на алкохолна основа.

Ситуацията в Габрово е Плевен е под контрол

Ангел Кунчев определи ситуацията в Габрово като оптимистична.

"Трябваше да се организира логистиката по приемане на нови лични предпазни средства и тези, които пристигнаха от Турция и допълнителни от военния резерв. Това вече е факт, те са разтоварени в  болницата. Така че лечебните заведения са осигурени с това, което им е необходимо. В добро състояние са и двете пострадали. Вчера по-възрастната жена имаше плеврален излив, имало е медицинска манипулация и се е почувствала по-добре. А медицинската сестра по принцип е в добро здравно състояние", разказа Кунчев.

Почти подобна е ситуацията и в Плевен.

"След първоначалния стрес организацията вече е създадена, така че лечебните заведения да не отказват медицинска помощ. Важното е за хората нищо да не се променя, т.е., когато имат нужда от неотложна помощ, да я получат. Няма отделение в болниците както в Плевен, така и в Габрово, което да не работи. Лицата, които са били котанктни, изследвани са и са дали отрицателен резултат, тъй като има много медицински специалисти сред тях, могат да продължат работата си, така че не само в болницата, но и в медицинските центрове те да са налице и да помагат на всички", заяви д-р Кунчев.

Свързвайте с личния си лекар по телефона

Според него въпреки непрекъснатите указания, които дават, хората продължават да ходят на места, където се струпват тълпи, продължават да търсят директно личните лекари в техните кабинети дори когато не е чак толкова спешно състоянието. Той посъветва през следващия един месец хората да се свързват с личния лекар по телефона, особено ако става въпрос за подобни на коронавируса симптоми.

"Организацията на прегледа ще става между личния лекар и пациента, така че той да се среща с минимален брой хора, или пък ако е необходимо, ако е рисков, ако е контактен с типични симптоми, тогава директно ще бъде приет от спешна помощ и консултиран в болнично заведение", допълни Кунчев.

По думите му от епидемиологична гледна точка не е необходимо шофьорите на линейки да работят по цял ден с предпазни маски. Ако те отиват на адрес и имат данни, че е рисков пациент, че е бил контактен, че се е върнал от страна с разпространение, те отиват екипирани. За всички останали случаи обслужването може да става както и досега.