Служители от системата на МВР излязоха днес на протест във Варна с искане за увеличение на работните им заплати.

Основната причина за протеста е, че бяхме пренебрегнати с увеличение на работната заплата за участието ни на първа линия в борбата с коронавируса, заяви председателят на структурата на Синдикалната федерация на служителите от МВР (СФСМВР) в крайморския град Ивайло Янчев, цитиран от БТА. Той припомни, че са били предложени 34 министерства и ведомства, на които да бъдат увеличени заплатите във връзка с Ковид-19, но служителите на МВР не са попаднали в това министерско постановление.

Янчев коментира, че според правителството излиза, че служителите на МВР - пожарна, полиция, жандармерия, "Гранична полиция" и други, които работят пряко с хора, не са били на първа линия в борбата с коронавируса. Ако нямаше такова постановление за увеличаване на заплатите ние към този момент най-вероятно нямаше да излезем на протест, допълни той и уточни, че служителите на МВР не казват, че другите не трябва да получават - напротив, но се чувстват обидени и пренебрегнати.

Протестиращите издигнаха лозунг "На първа линия в борбата, а за увеличението - под чертата".

Другите ни искания от край време са свързани с материалната база и щатния недокомплект, който е основният проблем в МВР, обобщи синдикалистът.