70-годишната жена, заразена с COVID-19, на която в петък 6 лечебни заведения в София отказаха прием, е издъхнала в УМБАЛ "Света Анна", където все пак бе настанена за лечение. Тъжната вест съобщи пред Нова телевизия внучката й Ива Аспарухова.

Екип на телевизията със скрита камера тръгва по следите на линейката, която транспортира жената от болница в болница. Първо медиците я карат в "Пирогов", след това маршрутът на линейката минава през ВМА, Александровска болница, Инфекциозна болница, "Токуда" и "Софиямед". Пациентката не е приета никъде. Последната спирка на екипа на "Спешна помощ" е Университетската болница "Света Анна", където след близо 3 часа обикаляне пациентката най-накрая е хоспитализирана. 

Малко след като жената е настанена в лечебното заведение, тя губи живота си. В смъртния й акт пише, че е починала от Covid-19. Жената е имала диабет, а преди година е получила и тромб. От болницата отказват коментар по случая. А внучката твърди, че научила за тъжната новина от съседи.

"Разбрах от близки, тъй като явно никой не е записал моя телефон. Те открили работещи в болницата, които да им съобщят. Опитах да се свържа с някого в болницата, тъй като има телефони за информация за пациенти. От петък до неделя никой не ми вдигаше", разказа младата жена.

В същото време здравният министър д-р Стойчо Кацаров твърди, че няма място за паника и в болниците няма недостиг на легла. По думите му това се е оказало недоразумение. След проверка от директора на РЗИ станало ясно, че във всяка от цитираните болници има свободни легла. Информацията се обновявала на всеки три часа, а процесът бил много динамичен, стана ясно от коментара на здравния министър.