"Няма място за паника. Имаме необходимия брой болнични легла". Това заяви преди дни здравният министър д-р Стойчо Кацаров. Дали това е така и стигат ли леглата в столичните лечебни заведения - провери екипът на NOVA.

Екипът на телевизията тръгва от най-голямата спешна болница у нас - "Пирогов". За целта наблюдава със скрита камера пристигащите линейки, за да види ще има ли такива, които не оставят пациентите си в болницата.

В линейката е жена на около 70 години с коронавирус, на кислород, в тежко състояние. Тази линейка потегля без пациентът да е хоспитализиран. Екипът на телевизията тръгва след нея. Първо стига до ВМА, където следва отказ за прием.

След това маршрутът на линейката минава през Александровска болница, Инфекциозна болница, "Токуда" и "Софиямед". Никъде не приемат пациентката. Следващата спирка е столичната Окръжна болница. Там пациентката е свалена и хоспитализирана. Равносметката от проверката - 6 болници отказаха прием, а седмата хоспитализира пациента. Това отне близо 3 часа на спешните медици.

Дали случилото се е изключение или всекидневие - такъв въпрос е задал екипът на телевизията на Спешна помощ. От там са отговорили, че спешните медици работят на ръба на възможностите си. Ситуацията обаче е напрегната и се променя с минути.

От лечебните заведения, които са отказали приема, също са заявили, че ситуацията е динамична и отказ на прием на болен може да се случи само при липса на свободни легла.