Това съобщи пред журналисти Георги Божев, директор на приюта за бездомни кучета в Пловдив, цитиран от „Фокус”.

Това е близо една четвърт от бюджета на целия приют. Докато не приключи делото, няма как да се знае какво ще е решението за тях”, каза още Божев.

48-годишния бивш полицай Иван Иванов и 23-годишния му син Константин са обвинени за това, че са отглеждали и обучавали за боеве 50 питбула, като животните били на различна възраст и с различен пол. За отглеждането на кучетата били използвани и специфични тренировъчни схеми. Освен това били третирани с медикаменти и препарати за увеличаване на мускулната маса и сила, като например „метан“, „тестостерон“ и „декадурабулин“. 

От 1000 до 2000 лева са залагали пловдивчани за боевете с питбули, които са се провеждали в хале на ул. "Георги Бенев".

По думите на Георги Божев състоянието на животните в момента е добро. И тъй като това са живи веществени доказателства, в момента, в който се промени здравословното им състояние, питбулите се водят на изследване и се полагат грижи за тях.

„До момента са похарчени доста средства за тях”, призна директорът. С решение на Общинския съвет в Пловдив за едно животно се харчат по 6 лева на ден. От началото на годината досега за питбулите са дадени 82 000 лева.

Ние сме предявили претенции пред съда за тази сума и като минат делата ще се надяваме да се върне”, добави Георги Божев.

В момента питбулите се гледат по няколко в клетки, тъй като така се чувстват по-спокойни. Въпреки това има проява на агресия помежду им, както и към другите животни.

Експертът по делото доц. Красимира Узунова от Тракийския университет в Стара Загора бе категорична, че питбулите са били специално обучавани за боеве помежду си. По тази причина били много агресивни.