Премиерът Бойко Борисов свиква Съвета по сигурността заради създалата се ситуация около коронавируса. Целта е да се обсъди евентуална криза. През цялата нощ Националният щаб заседаваше в търсене на конкретни мерки за овладяване на разпространението на заразата. Засега всички забрани и ограничения в страната остават в сила, съобщи БНТ.

Това става, след като вчера вечерта се оказа, че възрастно семейство от Лом - мъж на 74 години и съпругата му на 66 години, които са били в София при сина си, който пък работи с китайци на стоковия базар "Илиянци", са настанени в "Пирогов". Жената е в тежко състояние. Така най-голямата спешна болница в страната от снощи до тази сутрин на практика не работеше. Двамата пациенти бяха настанени във вътрешното отделение на болницата, което беше затворено, а цялата болница беше изолирана. Пациенти не се приемаха. Вътре започна преструктуриране на пространството, за да се осигури възможност за карантина на засегнатите от вируса хора и на всички, които са били в контакт с тях. По молба на директора на "Пирогов" бяха изпратени пет допълнителни машини за дезинфекция на спешното отделение, за да може болницата да възстанови по-бързо дейността си.

Така рано днес болницата беше отворена за пациенти, макар че не всички отделения, като кардиологията и неврологията, работят нормално. Травматологията, хирургията и детските отделения обаче функционират.

Заразеното семейство е настанено в отделна изолирана сграда, каза пред bTV главният здравен инспектор Ангел Кунчев. Жената е неконтактна, на командно дишане, с тежка картина на белия дроб и в критично състояние, уточни шефът на шаба срещу коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски, който съобщи, че засега няма данни за нови заразени в страната.

Мъжът й се влошава, но все още не е интубиран. Очаква се резултатът от пробата на сина им.

Взети са проби от 49 души, които са били в отделението, където първо съпругът е бил настанен още в неделя. Изследват се и 30 медици, които работят там, но те няма да бъдат поставени под карантина, защото няма кой да ги замести.

Снимка: БТА

От Окръжна болница съобщиха за БНР, че имат готовност да приемат всички спешни случаи с изключение на деца и на пациенти с изгаряния и интоксикации. При спешни случаи гражданите могат да се обръщат и към Александровска болница и ВМА.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че на този етап столичните здравни заведения разполагат с необходимия капацитет легла и медицински персонал, който да поеме диагностициране, изследване и лечение на граждани.

Столична община е в готовност за 72 часа, при искане от Националния щаб за овладяване на разпространението на вируса, да преобразува общинската Втора градска болница в инфекциозна.

Фандъкова моли гражданите да ограничат социалните си контакти и да продължат засилената лична хигиена и призовава към спокойствие и да се информират от официалните източници.

Продължава засилената дезинфекция в градския транспорт, в метростанциите и във всички институции, които работят с граждани. 

Пристигат предпазните облекла и маски на границата

Междувременно договорените предпазни облекла и маски от Турция пристигат днес, съобщиха от Здравното министерство. Те се очакват на ГКПП "Капитан Андреево". На място ще ги получи заместник-министърът Бойко Пенков.

След срещите си с турския президент премиерът Бойко Борисов съобщи, че са договорени 50 000 маски и предпазни облекла.

Очакваме два камиона с доставка. Първият от тях вече е пристигнал рано тази сутрин и започва разтоварване в халето на митниците. Общо 50 000 маски с висока защита, 100 000 защитни и предпазни облекла, както и 100 000 очила ще бъдат доставени заедно с другия камион, предаде Нова телевизия.

Ще бъдат посрещнати от представители на Министерството на здравеопазването и претоварени в други камиони, за да поемат към вътрешността на страната. Според изчисленията на здравните власти, тези облекла ще трябва да стигнат на държавата ни за около месец.