Двамата патриарси бяха седнали на тронове, поставени на подиум, а срещу тях в две редици бяха българските митрополити и руски духовници. Сред присъстващите бяха бившият президент Георги Първанов, Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита, народни представители, посланикът на Русия у нас Юрий Исаков и много миряни, предаде БТА.

Двамата патриарси изразиха голямо удовлетворение за това, че посещението на високия руски гост се осъществява на 100-годишнината от построяването на патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски". Храмът "Александър Невски" е имуневан на светеца-покровител на родния град на патриарх Кирил - Санкт Петербург, светеца - небесен покровител и на Царя Освободител - Александър Втори, роден на този ден. В контекста на разменените благодарствени слова, Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим дари Светейшият Московски и на цяла Русия патриарх Кирил с икона на Светите равноапостолни братя Кирил и Методий. Патриарх Максим получи личен дар, а патриаршеската катедрала - великолепен потир и други предмети за богослужебни нужди. От името на църковното настоятелство Негово преосвещенство Тевериополски епископ Тихон поднесе на патриарх Кирил в дар мозаечна икона на Светия благоверен княз Александър Невски.

След Светата Литургия, към 12.30 часа, Светейшият патриарх Московски и Всеруски Кирил посети храма на Подворието на Руската православна църква в България "Свети Николай Мирликийски", където оглави пасхален молебен, поклони се на гроба на архиепископ Серафим и зарадва своите съотечественици и множество българи, за които храмът и пространството около него се оказаха тесни.

Патриархът на Москва и на цяла Русия Кирил получи почетната степен "доктор хонорис кауза" на Университета по библиотекознание и информационни технологии, която му беше връчена от ректора на висшето училище проф. Стоян Денчев. Той отбеляза, че патриарх Кирил получава почетната титла заради "големите му заслуги за укрепване на православното единство, за приноса му в задълбочаването на духовните и християнските ценности и традиции между българския и руския народ". Проф. Денчев връчи на патриарх Кирил и картина на руската църква в София, нарисувана от младия български художник Павел Митков.

Председателят на форум "България - Русия" Светлана Шаренкова представи две книги на руския патриарх, преведени на български език. Те са "Словото на пастира" - с беседи за православната вяра, и "Свобода и отговорност". На церемонията присъстваха български митрополити, руски духовници, ректори на висши училища. За връчването на почетната степен на патриарх Кирил беше дошъл и министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

Това беше последната среща от тридневното посещение у нас на патриарха на Москва и на цяла Русия Кирил, което започна на 27 април. Преди да отпътува за летището, руският патриарх получи подарък от Светлана Шаренкова - българско овчарско куче, родено на 3 март 2012 г. В биографични данни за руския патриарх Кирил пише, че любимата му порода куче е овчарката. 

В събота патриарх Кирил се срещна последователно с президента Росен Плевнелиев, председателя на Народното събрание Цецка Цачева и с премиера Бойко Борисов. Навсякъде той бе посрещнат с почести. Нравственото възпитание, споделянето на човешките и християнските ценности и връзките между Българската и Руската църква бяха основните моменти в срещите на Патриарха на Русия Кирил в София.

  В събота следобед руският гост посети Пловдив, където поднесе венци пред паметниците на руските освободители и на Альоша, след което отслужи молебен заедно с патриарх Максим в митрополитския храм „Света Марина”. Визитата на патриарх Кирил е знакова в много отношения. За първи път в историята на Пловдив двама патриарси (патриарх Кирил и българският патриарх Максим) дойдоха заедно в града на тепетата, за да водят служба за благословение на българския народ.