Близки и приятели на убития Пейо Пеев излязоха на протест пред Съдебната палата. За първи път майката на Пейо Пеев коментира случилото се със сина ѝ. Тя говори пред камерата на NOVA и настоя за справедлив процес.

Протестиращите са против решението на Софийския апелативен съд да пусне под домашен арест съпругата му Габриела Пеева, която е и обвинена за убийството. Освен нея, обвинена е и майка ѝ - бивш дипломат от кариерата Красимира Трифонова.

Днес стана ясно, че адвокатът, който представлява двете жени, вече е внесъл искане в Софийската градска прокуратура за по-лека мярка на Красимира Трифонова.

Майката на Пейо Пеев заяви, че е категорично против Габриела отново да гледа внуците ѝ. "Гледайки го в очите как умира, държейки го с ръцете, тя се връща и с тези ръце пипа децата си. За мен това е абсолютно неприемлив и жестоко. Знам, че това не е доказано, но аз съм убедена, че те са убийците", заяви майката на Пейо Пеев Иванка Пеева.

Снимка: БТА

Пейо и Габриела имали сключен брак и 6-годишно дете, но никога не са живели заедно. Преди убийството Габриела ражда второ дете, за което вече излезе ДНК експертиза, която показа, че негов баща е бившият депутат от "Продължаваме Промяната" Велико Минков.

Снимка: БТА

Днес и за двете деца се грижат родителите на Пейо. "Смисълът на нашия живот в момента с моя съпруг е нашият внук, защото сина ни го няма. Той умря, даде живота си, за да защити детето си", казва майката на убития.

Снимка: БТА

Според Иванка Пеева синът ѝ е бил заплашван от двете жени, че няма да вижда детето си. Заради това е сключил брак и е бил манипулиран. По думите ѝ сега децата са добре. С по-голямото работи психолог и то вече е наясно със случилото се."Всеки ден задава въпроса: "Защо са убили моя единствен, скъп татко? Какво толкова лошо е направил, като той е най-добрият човек?", допълва Иванка Пеева.

Снимка: БТА

Адвокатът на Габриела Пеева определи протеста като "неоснователен". По думите му и тя, и майка ѝ Красимира са невинни. "Ние сме подали искане до главния прокурор. Молба да ни се съдейства и час по-скоро двете невръстни деца на Габриела да бъдат при нея и тя да влезе в правото си на майка, да отглежда тези деца", каза адвокатът на обвиняемата Габриела Пеева Димитър Вълков.

От Агенцията за социално подпомагане отговориха за NOVA, че при тях вече е постъпила молба децата да бъдат върнати на Габриела. Предстои да се извърши проучване дали тя е способна да изпълнява родителските си функции. Ще се преценява и дали да се възобнови контактът майка-деца.

Снимка: БТА

Искане за родителски права върху по-малкото дете е предявил и Велико Минков."Това е едно дело, видно от ДНК експертизата, което той би трябвало да спечели по всички нормални изисквания и човешки закони. Но процедурата е такава, че с обжалванията на майката, това може да отнеме години", каза адвокатът на Минков Пламен Борисов.

На протеста присъства и бившият депутат Велико Минков, баща на другото дете на Габриела - 6-месечното момче. Пред медиите той каза, че е притеснен, че е възможно децата да бъдат върнати на Габриела Славова с едно съдийско решение, "взето с лека ръка". Той допълни, че след като вече е излязла ДНК експертизата и е доказано, че той е бащата на бебето, досега не са предприети никакви процесуални действия. Каза също, че не е бил търсен от Славова. Нейните роднини имат моя номер, апелирах пред медиите, но за момента няма такъв опит, обясни той.

Мисля за това, какво ще кажа на сина ми, когато ми зададе въпроса за случващото се. Трябва да търсим съдействие от майката, да участва в казването на истина, защото все пак тя е част от живота му, каза Минков.

"Това, което искаме днес, е да помолим всички организации - съд, Закрила на дете, да не позволяват децата да бъдат давани за отглеждане на Габриела, а да останат при родителите на Пейо и впоследствие след ДНК, след като Велико получи бащински права едното дете да отиде при него", каза пред БНТ Александър Хитров, приятел на Пейо Пеев.