Повече от 40 живота е спасил през дългогодишната си кариера като воден спасител доброволецът от Българския Червен кръст - Варна Владимир Панев, който днес бе награден със сребърен медал за своите заслуги. Освен спасител той е и инструктор и лектор в курсовете за обучаване на млади плувци.

За БТА Панев уточни, че сред спасените от него е имало и много деца. Той самият следи за сигурността на хората на плажа или в басейна вече от 45 години. Изкарал е курса за спасител още като студент. През дългогодишната си кариера е обучил стотици млади хора да плуват.

"Ще остана спасител и инструктор, докато съм в добра физическа форма", каза още Панев. Според него много млади хора имат интерес към плуването.

През последните години мнозина изкарват и курсове за спасители, защото това им дава шанс да работят и в чужбина. "Ако започнат още като ученици или студенти, може да им стане и професия", уточни той.

Посланието му към плажуващите е да бъдат внимателни и да уважават морето. "В началото на август се появява мъртво вълнение и то става различно от това, което е през юни или юли", припомни Панев.

Той подчерта, че в морето не бива в никакъв случай да влизат хора, които са преяли или употребили алкохол. "Миналото лято ми се наложи да спасявам човек на 1,50 метра дълбочина, защото беше пиян", посочи доброволецът. И допълни, че ако попаднат на дънна яма, влезлите във водата трябва да запазят самообладание и да не се паникьосват.