Руският президент Владимир Путин прие арменския премиер Никол Пашинян, предаде Франс прес, като се позова на пресслужбата на Кремъл.

Агенцията отбелязва, че срещата се е състояла вчера след няколко месеца на раздалечаване на Армения от нейния исторически съюзник Русия, предаде БТА. Отношенията между двете страни охладняха, след като Азербайджан си върна напълно контрола над Нагорни Карабах (населен с арменци, които наричат планинската област Арцах) миналата година. Арменските власти останаха разочаровани от ненамесата на руските миротворци, разположени в населената преобладаващо с арменци азербайджанска област. 

"Що се отнася до нашите двустранни отношения, те се развиват успешно", обърна се руският президент към арменския премиер, който беше в Москва за срещата на върха на Евразийския икономически съюз. Путин, който не спомена напрежението между Русия и Армения, отчете важното значение на двустранното икономическо сътрудничество.

Преди пет месеца малката планинска бивша съветска република в Южен Кавказ се присъедини към Международния наказателен съд и съответно трябва да изпълни издадената от него заповед за арест на руския президент, ако той стъпи на нейна територия, припомня АФП.

Арменският премиер е все по-критичен към връзките на страната си с Русия. Москва обвинява правителството в Ереван, че иска да сложи край на датиращото от няколко десетилетия партньорство, отбелязва АФП. Това е първото посещение на Пашинян в Москва от началото на напрежението.