Директорът на Регионалната здравна инспекция в Сливен д-р Петя Балулова подава оставка. Това стана ясно от брифинг на кмета на града Стефан Радев.

Д-р Балулова аргументирала своето намерение със създалото се напрежение в Сливен заради резкия скок на заболели от коронавирус. През последната седмица в града на два пъти бе счупен "рекордът" за новозаразени с 9 и 10 случая дневно. Затворени бяха и две детски градини. Основно огнище на COVID-19 се оказа МБАЛ "Хаджи Димитър", където носители на вируса са 18 души от общо 240 персонал. 124 са общо заразените в Сливен.

"Тя сподели, че иска да подаде оставка. Коментирали сме цялата ситуация с нея. Тя в последните дни стана обект на личностни нападки и няма да допусне работата на РЗИ да бъде компрометирана", обясни градоначалникът.

Той заяви, че преди да подаде оставката си, д-р Балулова трябва да проведе разговори с Министерството на здравеопазването.

18 са медицинските лица в местната болница, които са с потвърдени положителни проби. 124 са общо заразените в Сливен, допълни Стефан Радев.

"От тези 124 души има петима, които са на хора в София. Някои от тях са на домашно лечение, други са на лечение в столични болници. 75 са излекуваните", каза Радев.

Директорът на болница "Хаджи Димитър" д-р Пенко Пенков обясни, че в лечебното заведение е направена дезинфекция в събота и неделя. От РЗИ са взели проби за коронавирус на медиците, резултатите от които ще излязат до няколко дни. След това болницата ще продължи да приема болни.