Снеговалежът отново стана причина за затворени и блокирани пътища заради паднали дървета и клони, а в десетки населени места жителите пак останаха без ток. 

Обстановката в община Самоков е сложна заради много паднали дървета по пътищата за София, Ихтиман, Боровец и Мальовица, съобщиха от Общинската администрация в официалния си Facebook профил.

Екипите на снегопочистващите фирми продължават да работят, за да се осигури проходимостта на довеждащата инфраструктура и на улиците в Самоков. Както през изминалата нощ, така и към момента кметът на община Самоков инж. Ангел Джоргов контролира на терен работата на съответните фирми и служби.

Той е в постоянна връзка с ръководството на снегопочистващата фирма за Самоков и селата, както и с Областното пътно управление, за да гарантира добрата координация и организация на дейността, посочват от Община Самоков.

От Областно пътно управление информираха, че заедно с екипите на "Пожарна безопасност и защита на населението" работят по отстраняването им. Поради големия брой дървета на пътя, работата ще продължи през целия ден, добавя БТА.

През цялата нощ работиха машините на снегопочистващата фирма за улиците в града, за да осигурят придвижването в Самоков в зимния условия.

Снимка: БТА

Към момента главните улици са проходими, работи се по почистването на малките улици в кварталите. По селата контролът по снегопочистването се осъществява от кмета на съответното населено място.

През нощта е прекъснато електрозахранването в няколко населени места и в курорта Боровец.

Снимка: БТА

Без ток към момента все още са вилните зони край язовир Искър и селата Клисура, Ново село, Шипочан и част от Ярлово. Поради труднодостъпния терен и множество прекъснати кабели, работата на аварийните екипи напредва по-бавно, посочват още от Общинската администрация.

Снимка: БТА

Към екипите на "Енергоразпределителни мрежи Запад" - клон Самоков са се присъединили и екипи от Ботевград за своевременно отстраняване на проблемите по мрежата.

Снимка: БТА

Движението по пътя Самоков - Дупница се осъществява в едната лента, преди влизане в село Клисура, от страната на град Самоков. Движението е затруднено в този район заради снегонавяване и паднали клони.

Затворен е и пътят Шипково - Рибарица отново поради паднали дървета, които не позволяват да се извърши снегопочистване, съобщи директорът на Областното пътно управление в Ловеч Йордан Първанов, цитиран от БТА.

От вчера е затворен за всички моторни превозни средства и Троянският проход.

В област Хасков 13 населени места остават без ток, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

От тях 11 са в община Ивайловград и две - в община Стамболово, където днес следобед са възникнали аварии, които са прекъснали захранването на осем села.

Възстановено е подаването на електричеството в седем села в община Минерални бани и едно в община Хасково.

В Ловешка област седем населени места се без електрозахранване. Това се съобщава на страницата на електроснабдителното дружество.

Заради аварии без ток са село Стефаново в община Ловеч, Априлци, както и троянските села Черни Осъм, Терзийско, Шипково, Бели Осъм, Балабанско.

Очаква се електрозахранването да бъде възстановено в следващите часове.