Няма да има ограничения при приемането и лечението на деца в столичната педиатрична болница. Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева след заседание на надзорниците.

Решението идва след протест на медиците от столичната педиатричната болница като част от исканията им бе отпадането на лимитите при хоспитализацията на деца в болничното заведение.

Лекарите ще имат възможност да приемат дете с определено заболяване в клиника, която е за лечение на друго заболяване, като целта е да отпаднат тези ограничения и да няма върнати пациенти, съобщи още Начева. Приемът на пациенти може да се отчита с общ "педиатричен" код, като по думите на Начева това е било възможно и досега. Ограничението за легла по клиники и отделения не се отнася за педиатричната болница, категорично подчерта Начева. Вероятно по темата има някакво неразбиране или не добра комуникация с Касата и днес ще има среща с ръководството на болницата, за да се обсъди въпросът, допълни още тя.

Предстои промяна на цените на някои клинични пътеки, по които се работи в областта на педиатрията, като за целта ще бъдат отделени 50 млн.лв. от резерва на Касата, каза още Начева. Следващата седмица предстоят разговори по темата и с Българския лекарски съюз.

Начева не уточни конкретно цените на кои клинични пътеки ще се променят, но подчерта, че са с приоритет в областта на детското и майчино здравеопазване. Желанието ни е от второто полугодие цените на пътеките да бъдат увеличени, каза още Начева.

Част от резерва на Касата вече е разпределен за лекарства за домашно лечение, за медикаменти за лечение на онкологични заболявания в болнични условия, посочи Начева.

За тази година не се очаква намаляване на цените на клинични пътеки, но предстои работа по Националния рамков договор за 2020 год. и по-задълбочено ще бъдат анализирани редица дейности, включително и цените на някои клинични пътеки, допълни тя.

Начева каза още, че към момента няма преразход по пера в бюджета на НЗОК.