От днес отпадат ограниченията за работа на обектите, разположени в търговските центрове. Това предвижда издадена от министъра на здравеопазването Костадин Ангелов заповед за противоепидемични мерки в страната в периода от 12 до 30 април, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Заповедта беше издадена на 8 април. Тя предвижда при посещението на тези обекти да се спазват всички предпазни мерки и дистанция от 1.5 м.

От днес са разрешени и посещенията в игралните зали и казина при използване на не повече от 50% от капацитета им.

Разхлабването на мерките започна на 12 април, когато беше възобновен присъственият учебен процес за учениците, както и се разреши провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда, за деца до 4-ти клас.

От 12 април беше разрешено и провеждането на културни и развлекателни мероприятия при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м., носене на защитни маски за лице и използване само на седящи места. Бяха допуснати и посещенията в заведенията за хранене и развлечения при използване на не повече от 50% от капацитета им, ограничено работно време между 6.00 и 23.00 часа.

Предстои от 29 април посещенията в дискотеки, бар-клубове, пиано барове, бар-вариете и нощни барове да се допускат при използване на не повече от 50% от капацитета им.

Цялата заповед на здравния министър може да прочетете тук