Сателитно селище на Плиска беше открито неочаквано по трасето на газопровода "Балкански поток". Археолозите са изненадани да разкрият болярски жилища от X век, а също и повторение на градоустройствения модел на Плиска, предаде БНТ.

Земята тук открай време е земеделска. И да попаднат на следите им е голям шанс. Тук, в полето на Белоградец, започва да се разкрива голямо селище от X век с болярски жилища - голяма изненада за учените, които въобще не са предполагали за съществуването му.

Сградата е била голяма, с двулицева зидария, стените са широки повече от метър.

"Това означава, че сградата е с представителен характер, което се потвърждава не само от дебелината на зидовете, но и от хоризонталните плочи, които всъщност са вътрешната настилка на помещенията. Освен това открихме части от водопроводни тръби", каза гл. ас. д-р Андрей Аладжов - ръководител на археологическите проучвания.

Луксът със сигурност не им е чужд. Освен фина и скъпа керамика, археолозите откриват и част от златни обици.

"Орнаментирана с много сложната технология на гранулирана украса. Това е подобно на някои от известните висулки от преславското съкровище", каза още археологът.

До болярското жилище археолозите разпознават землянките на обслужващия персонал.

"Ние на шега я наричаме фурната на обекта - в тази част има основи за хромели - това са камъните, които са мелили житото и се приготвяли брашното за хляба", казва гл. ас. д-р Андрей Аладжов

Помещение на обслужващия болярите персонал, въглищата са от последната гозба, направена тук. Болярското жилище заема най-високата част от платото, откъдето се вижда цялото селище. Един вид контролира останалата част от долината, която се развива към двете реки

"Досега считахме, че Плиска има две сателитни селища, така да кажа - укреплението при Кабиюк и укреплението при село Стан, но в съвсем непосредствена близост до Плиска, на около 10 км открихме един изцяло нов селищен център. Можем да кажем, че сме открили едно ново сателитно селище на първата българска столица Плиска, което през X век се превръща в доста богато селище", категоричен е гл. ас. д-р Андрей Аладжов.

Краят на селището все пак е мирен, опустяло след като жителите му са го напуснали. По същите съображения, по които и Плиска е била изоставена в началото на XI век. Т.е. това са номадските племена, които почват нахлуват от север и всъщност населението се укрива по планинските крепости.

Макар усилията по спасителните разкопки да са в повече, учените са безкрайно доволни от шанса да проучат тази неизвестна част от българската история.