17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Само два факта са напълно достатъчни, за да изтече ГEPБ напълно заслужено и закономерно в канализацията на историята заедно с "патриотичните" лaйнa: 1. Милиардите, профукани за путиновата тръба "Балкански поток". 2. Закопаването на нови милиарди в беленския гьол.

Малоумници! Толкова много древни селища и находки имаме, толкова изящни и фини изработки на бижута, артефакти и каквото щещ.... С малко реклама можеше да бъкаме от туристи! Такива неща къде има?! То ни е дадено на готово да сме топ туристически център. В чужбина стар камък да намерят и огласяват света. Американците като чуят за нещо по старо от 200г. и хукват да го видят. Но не, нище ще строим газопровод. И най-най страшното - затривате ни историята, затривате ни и самосъзнанието. Ние знаем и помнип, някои от нашите деца ще знаят от нас, но вече техните деца няма да знаят нищо - само каквото им сипят в главите.

има и свидетели още. лили иванова още разказва как е пяла на хан аспарух.. който дошъл от вашингтон да освободи държавата ни от руско робство през 1220 пр.х

Има редица технически решения които да решат проблема, така,че и проекта да продължи и археологическите находки да останат. Така,че да се радваме,че този проект освен икономическа полза доведе и до обогатяване на историята ни.

Моля Ви, оправете си текста. Сякаш е превеждан с Гугъл преводач. Язък за интересната новина.

Не, не... Вие, дир, сте напълно оглупели имбецили или поне на такива хора разчитате да ви списват/преписват статиите. Може ли да сложите такава снимка с качество от зората на фотографията в 21 век?! Да не говорим за правописа, няма статия и заглавие без правописна, смислова или пунктуационна грешка. Пратете ги на един курс по БЕЛ тия селски момчета и момичета да се образоват малко.

В Белоградец има много татари.

В статията пишете глупости и лъжи. Тези, които нападат България от север са викинги/руснаци/ . Византия сключва договор с първият руски княз Светослав(чист викинг), който е роден в Новгород(това е много на Север близо до Финандия). Да нападне България от Север. Това става по времето на управлянето на цар Петър(син на цар Симеон) малко преди смърта му. За изненада на Византийците. Светослав успява много лесно да победи българите и да превземе столицата им Плиска и земите на Север от Стара планина. Тогава Византия се намесва, праща войски на Север и изтласква Светослав обратно назад. На връщане обаче Светослав е нападнат и убит. Но вече е късно той е унищожил първата българска държава и през следващите 200 години сме под византийско владичество. До възстанието на Асен и Петър.

Не е толкова елементарно. Викинга Светослав интересно кога, как и къде е научил славянския език, щото освен, че го е говорил има и доста написано от онова време за богатствата на българската земя, мед, зърно, който е чел зане какви омам пред вид. Богатствата се потвърждават от това селище. Глупотевината с някакъв неруски произход на руснаците е голяма англосаксонска уйдурма срещу славянството. По-голяма даже от тюркския произход на българите, измислен от един череп на възрастен болярин - Мостич, при когото анатомичните изменения от възрастта ей такива пишман учени глупави като вас решиха че са признак от друга раса. Писаното слово от онова време просто показва,ч е руснаците са руснаци. Между другото те не унищожават българската държавност. Прави го Византия. Печенегите причакват Светосклав на Днестър и го пречиукват. Руснаците нямат конница. Просто нямат. По времето на Симеон и преди това печенегите са съюзници на България обикновено. Просто по времето на цар Петър не са се усетили какво готви Византия за да привлекат отново стария съюзник. А цялата игра срещу нас Византия я прави за да не завземат русите Крим. Ама те винаги си го завземат. Техен си е. Хахахахаха. Та недалновидна политика даже силна държава затрива. За слаба като днешната кво да кажа. Доколкото историците не грешат срещу 30 хилядна БГ армия се изправя 60 хилядна руска и нашата войска не влиза в бой. Кой какво е договорил не знам. Крум 2 пъти губи и на края пак побеждава например. Симеон също е губил, но не войни, а не особено сражения. Не бъдете елементарни като гербери. При завладяването на Преслав е отбранявана само вътрешната крепост, което уж било дело на български и руски войници. Да бе. Ако е имало толкова войници просто нямаше да влязат в Преслав византийците. Както и да е. Много материал има още за историците, много за разгадаване. Могилите в Кабиюк, могилата във Войвода, до тях и римските крепости, а с тях българските. все на едни исъщи места. По пътя на Хемус от Шумен за Търговище също откриха селиа сега, но мисля са далеч по-ранни. Ама са ни слаби историците. Нищо не са обяснили правдоподобно до тук.

А бе,този Белоградец в коя област,в коя община е?Да не би да е известен като Париж,та пишете само едно "Белоградец"?!

и отдавна е известно, но го представят за ново...карай, трябва пари да се усвояват.

А,значи пак пунта Мара!

Нали уж имаше ОВОС,какво тогава се правят на изненадани от "откритието"?Или са правила ОВОС-а в канцелариите като гледам ,че са урясали трасето точно над селището?Поредните мърлячи!

Белоградец, родното село на покойния ми баща , е маджурско село населено с тракийски бежанци от източна и беломорска Тракия бягали от турците след 1903 г. В селото сега преобладава турското население, работливи и коректни. Църквата е до джамията. Цигани почти няма, хубаво живо село, щъкат деца, което е показателно, че се развива. Намира се до стария път Варна София, наблизо има един нашумял комерсиален парк Неофит Рилски.

Община Ветрино, но е на влизането от Шуменска област. Около Невша, северно от магистралата. Всички рекички в региона са били населени от каменната епоха още. Нищо ново. Новото е старо. Колкото си бил велик някога , толкова долен може да си днес като народ, държава, интелект, мъдрост, икономика и т.н. Факт.

Къде ще бяга Боцко като изпусне властта: 1. КЪМ ВЕСКА ЛИ (ЮАР). ТАМ ПЪЛНО С НЕГРИ - ЩЕ БОЛИ. 2. КЪМ СЦЗ ЛИ (БАНИШОРА) - ТАМ ПЪК ГО ЧАКА МИТЬО ОЧИТЕ ИЛИ НЕГОВИТЕ АПАПИ - ЩЕ БОЛИ. 3. КЪМ ДЪЩЕРЯ СИ ЛИ (САЩ) - ТАМ НЕ СЕ ЗНАЕ КАК ЩЕ МИНАТ ИЗБОРИТЕ И ТОКУ-ВИЖ СЕ СМЕНИЛА ВЛАСТТА - МНОГО ЯКО ЩЕ БОЛИ. 4. КЪМ ДУБАЙ ЛИ, КЪДЕТО СА КИНТИТЕ - ВСЕ ЕДНО ПРИ ПУТИН ДА ИДЕ - ХЕМ ЩЕ БОЛИ ХЕМ БЕЗ ПАРИ ЩЕ ОСТАНЕ. ЧЕ ТО И ЧЕРЕПА МАЙ Е ТАМ. ГОЛЯМО КРИЕНЕ ЩЕ ПАДНЕ. 5. ПРИ ПОЧЕТНИЯ ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛИ (РОСЕНЕЦ) - НЕСИГУРНА РАБОТА И ПАК МНОГО ЩЕ БОЛИ. ЕБА ТИ ИЗБОРА! ДОТАМ ДА Я ДОКАРАШ ЧЕ ДА НЯМА ПЪТ ... ОСВЕН ЕДИН.

Събуди се! Объркал си статията!

пак се чете и УУУбаво пише.

да кажити най накрая на хората от южна България, че тяхната история е съвсем друга. благодаря!!

Искате да кажете Турски поток. Защото Балкански ги нарича саами Тулупа.

Хвърчилчо, че ви направи путкин и десин поток. Да текат, все у лево.

Да го оставят може тръбата да мине поне 50 метра на страни .Все ги унищожават подобни селища.

Унищожават ги, защото така най-лесно се трие историческа памет. Народ, който не си знае историята, е дърво без корен и лесно се манипулира.

Като те управляват прости хора е така. Свикване му е майката ...

Ако беше в Китай или Израел щяха да го обявят за място където е стъпвал Буда, Онзи и Христос. Рекламата щеше да го направи втора Мека и да го покрият както Кааба. Руснаците щяха да се трепят да идват на поклоннически туризъм и да се хвалят: И мы тоже и мы тоже родные.

Ще гунищожават я. О неразумний и юроде. Ще се срамиш.... Чели сте я тая. Книжчица. На магистралата от Белокопитово за летището Буховци (макариополско май официално е другия край, все тая, от Живково време е проекта покрай летище Буховци) също откриват селиша. Ама далеч по-ранн. То явно там си е бил пътя още преди да се създаде Дунавска България. Лошото е, че все няма пари и най-вече грам нормално обяснение за нищо нямаме. Римски крепости, тракийски крепости, български крепости, там и могили, селища, селища, находки и нищо. Не знаем кой, кой е. Не знаем какви сме. Отде сме дошли. Идвали ли сме отнякъде географски, или просто идваме от дълбините на историята без много да се местим. Нищо. Ама съвсем нищо не знаем.

Блядския Паток се спихна

"Помещение на обслужващия болярите персонал, въглищата са от последната гозба, направена тук. " Напоследък нивото на написване на статиите много е паднало. Жалко.

Ех, пак няма нищо от славяни.

Senator1

Плиска е само РЕЗИДЕНЦИЯ на княза. Столицата ни е била ВАРНА, където са свиквани на заседания болярите още от хан Аспарух. Това е такаспоред римското право-където е сенатът,

Senator1

там е и столицата. понеже гърците са нямали Сенат, а попове около императора си, налагат това виждане, че където е императорът или василевса, там е и столицата. В чуждата литература признават само варна за столица. Освен това там при разкопки намериха гроба на Борис покръстител заедно с печата на ръката му. Резиденцията на княза е така избрана, че е ЗАЩИТЕНА. Откъдето и да дойде чужда войска, ще трябва един ден да се придвижи до Плиска. На другия ден, на бойното поле ще се види кой е по-издържливият и то се знае кой е. Търново е избран за столица много емоционално от братята Асеновци. Привидно отлично укрепен ЦАРЕВЕЦ, но само Царевец, където са се настанили първенците.А народът-на произвола на съдбата?! Първо са искали ПРОНИЯ от василевса-да си пасат овцете и козите на Царевец.Отказ.Вдигат въстание-потушено, бягат в Зимнич-Румъния. Едва на следващата година успява въстанието. Пронията ли-това тогавашната концесия.

Амчи те гърците никога не са имали Император

По времето на Аспарух нема БОЛЯРИ

Центъра(религиозен и културен) е ДОРОСТОЛ(Силистра) на римска провинция Мизия, съвпадаща с ВЕРСКА САМООПРЕДЕЛЕНОСТ България. На картата на Евсевий от книгата "История" от 4-ти век върху провинция Мизия пише на латински " Тук Мизия още България". Защото има и Велика(голяма) България извън Римската империя в Боспорското ТРАКИЙСКО ЦАРСТВО на Котисите. Св. Цар Костадин дава АВТОНОМИЯ на наръдът си в рамките на Римската империя. Затова, до днес, той е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ БЪЛГАРСКИ СВЕТЕЦ. Цар Костадин основава в Мизия Доросталската епископия(до днес част от българския диоцез). Лично назначава, на среща в Цариград, българина с мирянско име Курила за ПЪРВОСВЕЩЕННИК на българите в Мизия. Първия епископ на Доростолската епископия става Курила с черковно посвещение OYPФIЛА. Наследява го ученикът му епископ АВКСЕНТИЙ. Точно в тези бурни за българите времена, в ЧЕРКОВНИЯ БЪЛГАРСКИ ЦЕНТЪР е извършена РЕФОРМА на Българският език от ВЕЛИКИЯТ БЪЛГАРИН ЕТИКУС ИСТРУС. Защото именно в КНИЖОВНИЯ и ЧЕРКОВЕН център на Мизия може да се пишат книги и разпространява СЛОВОТО Божие под покровителството на самият император Костадин. Богоугодно му БогАРско дело е продължено от синовете му КОНСТАНЦИИТЕ. Не къде а в първата столица на Константин - Сердика(пред стените на Сердика Константин става император на Изтока и Запада) Канстанциите свикват ВТОРИЯ ВСЕЛЕНСКИ СЪБОР през 341г, на който основен докладчик е епископ OYPФIЛА. Поради статуса на Доростол на ЧЕРКОВНА и КУЛТУРНА столица на БогАРите по вяра, при вече независима административно и данъчно България от Източен Рим, след 680г....българските князе продължават да се черкуват в Доростол а БогАРския ПЪРВОСВЕЩЕННИК OYPФIЛА да резидира на престола в Доростолския епископат. Затова КА.АН.АС. Муртагон строи дворецът си от мрамор точно до епископския престол в Доростол. Дворец.ТОЧНО КОПИЕ на двореца на император Диоклетиан. И надпис е оставил КА.АН.АС.(КЪНАЗъ) Муртагонъ за отродници и добичета, кога къде и на какви отстояния е дворецът му и ПОСЛЕДНАТА ТРАКИЙСКА МОГИЛА-ПОДЗЕМЕН ХРАМ на ТРАКИЙСКА КИБЕЛА, построена от него. Великият КА.АН.АС. Муртагон СТРОИТЕЛЯТ на България. Цяла Североизточна България е ЦИВИЛИЗАЦИАННИЯ ЦЕНТЪР на Европа. Там до днес не са открити древните тракийски градове ДАУСдава(Вълчиград) и Огигия(възпят от заточения Овидий в тамошните владения на гетския цар Котис). Овидий е възхитен от интелекта, еродицията, стиховете написани от цар Котис на роден език. Самият Овидий научава български език и написва стихове на български, с което се гордее изключително. Така че, болярите от имението до Плиска са имали не-само силна власт, скъпи имения, но са били наследници на изключително начетената тракийска аристокрация. Не-случайно в тези времена цар Симеон САМ СЪСТАВЯ своят уникален "СЪБОРНИКъ", която книга племенникът му Светослав Киевски пренася в Русия и книгата се преписва стотици пъти и е А до Я в Русия чак до Петър Първи.

Бихте ли коментирали дълголетието по онова време на какво се е дължало? "ВТОРИЯ ВСЕЛЕНСКИ СЪБОР през 341г, на който основен докладчик е епископ OYPФIЛА." съпоставено с "след 680г.....БогАРския ПЪРВОСВЕЩЕННИК OYPФIЛА да резидира на престола в Доростолския епископат" Поднасяйки историческа информация с претенции за достоверност,е от изключитална важност точност и в датирането.

Много фантазия батка. Улфилата ти е готски демек немски чиляк. Казвам ти го да знаеш. Немски се е говорило в Крим до средновековието, просто готите - немци са минали през Крим, наширте земи, Рим знаеш кво става там и т.н. Бил е тук пича, ама не е българин. Не е славянин. Не е трак. Не е грък, ни византиец. Първия нам си кво християнин. Дрън, дрън ярини. Ерес. Жестока ерес по днешните норми разбира се е проповядвал. Ако беше и успял тази ерес днес щеше да е християнство. Готите не могли да се изхранват по нашите земи. Императора им е дал цялата ДОбруджа, с част от Мизия, но те не могли да се изхранват на нашата земя и се пръждосали на запад. През бивша Югославия. Към Рим. Леко с фантазиите. Четете повечко. С една книга ставате бойковчета.

В средновековието столица е където е столът на мутрата. В случая Плиска. Само да не помислиш , че това е нещо като град, град значи преди всичко търговия , а в Плиска не е открита нито една монета , докато Никифор не я презентации, оттогава е и първата монета. Да не си представяш нещо като град, до Крум включително всичко е дърво , след това няколко каменни сгради за мутрата и поповете, всичко останало е кирпичен катун без улици , населяван от боляри и овце.

Българите не сме номадски народ, нито пък градовете ни са били от дърво. Строили сме ги от камък. Има много доказателства, има много древни каменни руини по нашите земи. Гърците са правили много опити и то успешни да ни заличат като народ и да си присвоят историята ни, наричайки ни траки. Има много останали каменни руини от онова време. Трябва хората да научат истината, че българи и траки са един и същи народ. Просто гърците са ни наричали така. По същия начин гърците са нарекли иранците перси. Персия открай време е била Иран за иранците. Те никога не са наричали страната си Персия. И никога не са се наричаи перси. Тези строящите от дърво са други народи и са живееели на Север.

Не Варна бре! През Добрич е дошъл хан-а. Вървял си е. И си е мърморил: "Добре,че минах от тука. Добре,ч минах.....Добреч...Добрич.. " И направил Добрич столица. Но византийците от Варна са унищожили всички документи и са затрили всички скални рисунки. И така са пренаписали историята. След тях ония гадове от Плиска... И сега народа не знае! :) :) :)

Няма нищо учудващо в това. Градовете и селищата на нашите велики предци са били богати и развити, с многохилядно население.

Аре - на рашките им спряха и този път за транзит на газ за европа. Ми така е като ни се месят във вътрешните работи. Сега Украйна им го мушка изодзадзе, турките са им го намушкали отдавна, северен поток 2 няма да се завърши, силата на сибир на функционира от февруари - ужким ремонт там нещо си - , Литва, Латвия и Естония купуват от Полша а пък тя от Щатите, дойчовците намаляват всяка година със по 25% вноса от империята на злото, България е съкратила договорените количества за 2021 със 50%, сега и Бочката им го нахули за дето финансират протестите. С една дума на Путя отново му го монтираха изодзадзе. Имайте пред вид, че тези разкопки са много ценни за нас и тръбата ще трябва да чака мнооого дълго докато разкрият всичко, докато го консервират, докато направят магистрала до там или докато Путя фалира. Така и трябва - империята на злото трябва да бъде унищожена заедно със всички комуноиди по света.

Фобите сте едни и същи нявсякъде, независимо кого точно мразите и от кого се страхувате. Мнения, нямащи нищо общо с темата и идиотизъм от всяко изречение. Казано с една дума - тъпаци.

Дори Борисов има дотолкова акъл, че хем да запази архиелогическия обект, хем да построи газопровода. Много е просто, ще извадят още малко пари за археология и за да финансират заобикалянето на новооткритото селище или от Юг или от Север. От началото на година Бойко раздаде над 1 милярд лева за бониси и тора заплата или пенсия на сулю и пулю. Така че няма да ги осетим тези няколко милиона лева, необходими за заобикалянето на археологическия обект от газопровода. Е освен, ако някой не плати на Борисов да унищожи останките от историята ни. И аз не харесвам московците на Путя. Но няма защо да спира газопровода, това е бизнес и ще носи печалби на България.

Богато... А никой не чувал за него... Константинопол поне от 3ти век има данъчни книги, в който е записан всеки селянин, къде живее и колко данък плаща. Тази наша развита

ПЛАЩА ДАНЪК ? КОЙ... Е ТОЯ, ДЕТО СИ ВЪОБРАЗЯВА , ЧЕ НЯКОЙ МУ Е ДЛЪЖЕН С НЕЩО, КАМО ЛИ ДА МУ ПЛАЩА НЕЩО ?

Добиче ненахранено, Най-големият български светец Св. Цар Костадин основава град Константинопол в средата на ЧЕТВЪРТИ ВЕК. Дотогава резиденцията му е в Сердика, ёб твою мать. А разкритата българска крепост доказва, че когато В Лондон са живяли в землянки и сламени колиби(За Москва изобщо не споменавам), в ПРОВИНЦИАЛНА БЪЛГАРИЯ елита е живял в ЗАМЪЦИ СЪС СТЕНИ ОТ 1 МЕТЪР ДЕБЕЛИНА НА ЖИЛИЩТНИТЕ СГРАДИ И ЛУКСОЗНО ОБЗАВЕЖДАНЕ. Дори за днешните стандарти такава вила е суперлукс. Особенно ако и се добави асансьор....

Вервай пич - за да спрем далаверата на рашистанците и на нашите комуноидни путинопитеки ще разкопаваме това селище години наред. Путя да го духа.

Не мога да ви разбера вас тролеите и троловете. Как във всяка тема се намесвате с вашите руснаци. Колкото повече ги плюете, хората напук започват да ги обичат още повече... Какви сте такива орки ?

Богато селищен център...имам едно малко брадва, и с него спА.

ВЕЧЕ НИ КАЗВА - "СТОП НА ОКУПАЦИОННАТА ТРЪБА "!

Много си прост ве. То за това всички около нас са с тая "окупационна" тръба. Ей такива, като вас, дето са против държавния ни интерес дърпате всички назад.

НЕ ЗНАЧИ, ЧЕ Е ИНТЕРЕС НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ !

Ма ти не си българин, бе, убавец. Даже не можеш да пишеш, като хората. Камо ли да се изразяваш.

кои са тия "всички", бе тулуп? кои са?

То май твоята тръба са я окупирали и са я запушили с голям чеп...

Какво значи да са в повече усилията за строителните разкопки?

Дир-ът го не бива в проучване, да не говорим за анализ на вестите, които снася. Жалка картинка, но пък показва какво стана със СМИ у нас.