Филм срещу насилието в клас шокира родители. Според  някои от тях една от сцените предполагала, че тормозено дете слага край на живота си. Видеото е излъчено в столично училище, съобщи bTV.

Филмът "Внукът на човекоядката“ е излъчен вчера във втори клас в училище ЕСПА. Баща разказа, че след това детето му се е прибрало разстроено.

"Със сълзи на очите разказа една покъртителна история, на която са станали свидетели в час - самоубийството на едно дете, което е показано образно във филма. Каза ми: "Има и други начини, може с ножица и с вените“, възмути се мъжът, пожелал анонимност.

От училището отказаха коментар пред камера, но изпратиха писмената си позиция по случая: "Съгласно писмо от РУО, филмът е одобрен от тях и Столичната община за излъчване в училищна среда".

От Столичната община обаче заявиха, че не са го финансирали.

Филмът е дипломна работа на Десислава Николова-Беседин в Нов български университет и е финансиран от нея. Късометражен е и не е категоризиран за възраст. Но има адаптирана версия за малки ученици.

"Ако проявяват интерес към него, да се обърнат към мен, за да им го пратя във формат, подходящ за излъчване пред учениците. Никой не ме е търсил“, обясни авторката.

От Регионалното управление на образованието пък заявиха, че не са препоръчали филма на училищата, а само са уведомили за съществуването му. Според директора на управлението детето във филма не слага край на живота си, а само спира да ходи на училище.

В 125-то СУ също са получили писмото от Регионалното управление на образованието. Не са разбрали, че има адаптирана версия, но са решили да не го показват на учениците. Преценили, че филмът няма да намали насилието в училище. Напротив, може да даде идеи за това какво може още да се направи.

Според психолозите е важно с децата да се обсъждат последствията от поведението им, но показването на насилие крие рискове. От утре започва проверка по случая. На този етап не може да се каже до колко.