„Валежните количества в следващите дни няма да бъдат толкова големи и все още вероятност от наводнения не съществува като реална опасност. Но трябва да се вземат мерки, при проявление на времето с по-обилни и по-интензивни валежи, да се освобождават части от обемите на язовирите, за да могат да поемат количествата вода, които ще дойдат от техните водосбори”, заяви проф. Казанджиев.

Пролетта у нас ще бъде прохладна и влажна, прогнозира той. По думите му - в цяла Европа времето бележи аномални прояви от началото на тази година. „Времето действително се променя, но не в регионален мащаб – за нашата страна, а се променя в глобален мащаб. Всичко това най-вероятно е резултат от глобалната промяна на климата на Земята”, добави проф. Валентин Казанджиев.

Първа степен на готовност за повишено внимание е обявена за русенското дунавско крайбрежие. Водата е достигнала до дигите, но няма опасност да прелее. Водният стълб при Русе е 674 сантиметра, а прогнозата е през следващите два дни Дунав да се покачи с още половин метър.

1 500 декара земеделски земи край град Дунавци са наводнени от подпочвени води. Техните стопани обясняват, че заради липса на средства близката отводнителна помпена станция на "Напоителни системи" работи по график, а не на непрекъснат режим и това води до наводненията. Двайсетина земеделски стопани от Дунавци се събраха край дигата на Чобан кюприя и изразиха недоволството си, че и тази година реколтата им ще пропадне. Според тях до тази ситуация се стига, защото държавата и конкретно "Напоителни системи" не си върши работата, поради липса на средства.

Остава вероятността от наводнения в няколко региона на България. Продължава контролираното изпускане на язовири, като водните съоръжения са под постоянно наблюдение.

Заради очаквани обилни валежи за неделя е обявен код "оранжев" за осем области в страната: София, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Пловдив и Габрово, предава Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Жълт код заради обилни валежи е обявен за цялата останала част от страната, с изключение на областите Видин и Силистра.