Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев съобщи пред журналисти в МС, че се разследва разпространението на брошурите "Любов без последствия" в училища. Ананиев определи случая като провокация и заяви, че виновните ще бъдат наказани. Той допълни, че от една седмица, представители на МЗ и МОН изтеглят брошурите от училищата.

Министърът уточни, че брошурата е част от здравно-образователната програма, която се финансира по линия на Глобалния фонд на ООН. За първи път брошурата е издадена през 2006 г., след това е преиздавана през 2009 г. и началото на 2017 г. Тя е свързана с целевата група МСМ (мъже правят секс с мъже), обясни пред журналисти министърът. От думите му стана ясно, че брошурата не е предназначена за училищата, а за кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване на хората от тази група за ХИВ/СПИН (КАБКИС).

"Съществува разписан регламент, по който брошурата е следвало да бъде разпространена само и единствено в КАБКИС, поради което след като преди седмица получихме информация, че се разпространява в учебни заведения, съвместно с Министерството на образованието и науката веднага разпоредихме изтеглянето ѝ от училищата, за да не достигат до децата", поясни Ананиев. Той бе категоричен, че "това е провокация, която ще се разследва", а всички длъжностни лица, които са допуснали разпространението на брошурата в учебните заведения, ще понесат наказания.

Брошурите са били в складове на пет Регионални здравни инспекции в Монтана, Видин, Ямбол, Кърджали и Хасково, а ръководствата на инспекциите сами са решили да ги разпространят в училищата.

Предполага се, че брошурите са били разпространени от медицинските специалисти в училищата, коментира министърът на образованието Красимир Вълчев.

Служителка в РЗИ - Ямбол призна, че лично е разнасяла брошури в местни училища. "Не мисля, че има нещо скандално. Децата знаят много и дори на малка възраст си позволяват много неща... Аз мисля, че съдържанието на тази брошура е като на всички други, които аз разпространявам", каза тя, цитирана от bTV.

Разбра се, че е била разпространена и друга подобна брошура - "Игра за напреднали". В тази брошура "се описваше как правилно трябва да правят орален секс", разкри директорът на математическата гимназия в Ямбол Евгений Иванов. "Аз съм ги прибрал и нещо повече - аз ги изгорих", изтъкна той.