Манов разказа, че 49-годишният Асен Грънчаров е от Благоевград. Той е дошъл на работа първа смяна. Не е участвал в издирвателните работи, а е работил в друга галерия.

"Около 7.30 ч. на работното му място му е прилошало. Спускали са някакъв двигател. Асен се е свлякъл на земята, а колегите му са се опитали да му помогнат, като му направят сърдечен масаж. Веднага под земята влезе медицински екип, но Грънчаров е починал", обясни управителят на "Ораново" по bTV.

По думите на Манов, най-вероятно миньорът е получил инфаркт.

Директорът на Областната дирекция на МВР в Благоевград комисар Георги Костов заяви, че в момента се извършва оглед и предстои аутопсия, която да покаже точната причина за смъртта на 49-годишния мъж.

"Това, което можем да кажем за момента е, че няма травматични увреждания, най-вероятно се касае и според лекаря, констатирал смъртта, за някакъв тип болестотворна причина. И след като бъдат приключени всички процесуално-следствени действия, ще излезем съвместно с Окръжна прокуратура с официално становище по случая", каза шефът на благоевградската полиция, цитиран от БТА.

Управителят на мината съобщи още, че през нощта издирвателните екипи са успели да прокопаят 2,5 метра от галерия "А" в рудника, където се предполага, че се намират двамата изчезнали миньори Иван Лазаров и Николай Михайлов. Ситуацията обаче е много тежка, тъй като галерията е запълнена с кал и това налага ръчна работа.

По обяд министър Драгомир Стойнев пристигна в рудник "Ораново" по повод починалия работник.
Стойнев съобщи, че 25 минути след започване на работа мъжът е припаднал. Това се е случило на 200 метра под земята, а отдалечеността от минно-спасителните дейности е 650 метра.

Стойнев каза още, че трагедията със затрупаните миньори в рудник "Ораново" разкрива две изключително важни тенденции, на които ще сложи край. Става въпрос за абсолютното неспазване на правилата от страна на концесионера и престъпна абдикация на администрацията от задълженията ѝ като контрольор, уточни министърът.

По думите му концесионерът е работил без одобрен работен план за 2013 г., а администрацията е знаела това и си е затваряла очите. Освен това не са плащани заплати за второто полугодие на 2011 г. и цялата 2012 г.

Предишният министър и администрацията е трябвало да спрат концесията, докато не изплати заплатите, каза Стойнев.

Междувременно в Народното събрание депутатът от ГЕРБ и бивш министър на енергетиката Делян Добрев направи предложение Драгомир Стойнев да бъде изслушан в пленарна зала за мина "Ораново", предаде Дарик радио. 
Добрев мотивира искането си със смъртния случай от тази сутрин.

Председателят на парламента Михаил Миков пое ангажимент да се свърже със енергийния министър.