49-годишен миньор почина в рудник ”Ораново”

Нов смъртен случай е регистриран тази сутрин в мина "Ораново", докато там тече издирвателната операция за двамата затрупани миньори. 49-годишен техен колега е починал, след като е дошъл на работа, съобщи управителят на мината Валери Манов.

Обратно в новината

Коментари - 49-годишен миньор почина в рудник ”Ораново” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Към "коректно"(12:42) Относно цпасяването на 33 миньори, затрупани в Чили -"..има много фактори".Да, има, но става въпрос за изваждане на 33 души от дълбочина 700 м.на 69-тия ден след инцидента съсспециално конструирана и изработена , , (съвместно от ВМС на Чили и NASA) за целта капсула , китайска подемно-транспорна техника и американски психолози.Затрупаните са открити на 12-ия ден,през цялото време на операцията по прокопаване на тунела за капсулата им е подавана топла супа, кислород, медикаменти и непрекъсната видеовръзка.При операцията по изваждането в шахтата първо се спускат лекар и спасител (!), които остават до изважданетои на последния миньор.Прес цялото време на спасителната операция до изхода на капсулата са присъствували Президентите на Чили и Боливия. Сравненията оставям за вас !!! Бог да прости загиналите, светла им памет !

"някакъв двигател" - ало, докога ще маркирате проблема и след това ще развавивате свободна тема за "масажа на сърцето"!щом е някакъв - двигателят е бил негодин и не по силите на хората.а масажът не сърцето се прави от кардиолог - иначе само може да се навреди и причини смърт.и да направи министърчето хронология-отчет как и защо мината е приватизирана и от кого и при какви условия!

КНСБ и ПОДКРЕПА.....КЪДЕ СТЕ,МАЙ И НА ВАС ТРЯБВА ДА ВИ ИСКАМЕ ОСТАВКИТЕ?????

Приятелю,самите работници и местното население са най-потърпевши ако я затворят.Иначе като виждат досега какво е отдавна да са напуснали тази работа

Собственикът е длъжен да осигури одходящи условия за труд. Питам се през цялото време къде са синдикатите - те нямат ли отношение към трудовите злополуки в частните фирми?

Още отсега се обзалагам,че нищо няма да му направят на собственика на тази мина.Очевидно той е от онези другари,позамогнали се от куфарчетата с пари на ДС преди 20 години.Това е "бизнеса" на България,уви..

Сами избираме ... в мината или пред парламента ...

само ако вие сами си помогнете. Иначе той няма да знае за вас.

България да бъде съдена международно за нарушаване на човешките права и за заплаха живота на хората в мината, заради починалите вследствие нечовешките условия на труд, за неспазване безопасността в мината. Човекът , който е починал в мината е заради тежките условия там за работа. Да, това е трудова злополука и както казва тук един от коментиращите, като има такава голяма злополука в мината и свличане, как са допуснали мината да работи нормално?!!! Нима първо не трябва ли да се извикат спасителни екипи и да изровят затрупаните хора??? Колко дни още трябва да минат, за да се стигне на мястото на затрупване? И да са имали шанс тези хора да останат живи, защо още се мотаят след толкова дни? В международния съд по правата на човека се съдят за какви ли не глупости помежду си българските депутати и мафиоти, а това е един голям скандал да оставиш хората под земята и да ти работи мината на пълни обороти!!! Какво направиха БСП като са на власт и не наредиха веднага екипи за спасение? Или по-важно е това за тях да бият протестиращите по площадите?!!!

Във всички мини в света стават злополуки .В Испания разсеял се машинист уби 80 души .В Италия автобус погуби почти 30 души .Никъде обаче не се правят такива генерални заключения и не се обвинява държавата за всичко лошо което се случва .Само българските родоотстъпници по повод и без повод си хулят държавата.

...глава за малко в знак на почит към Асен Грънчаров!

мината продължава да си работи по нормален график, когато в едната галерия има затрупани хора от седмици??? Тва първо е против всеки хуманен принцип и със сигурност нарушава поне 4 европейски директиви. Винаги е Сейфти фирст. Освен това кой може да докаже, че достатъчен ресурс е вкаран в спасителната операция? Има ли въобще нещо работещо останало в бг, което да направи една съвестна проверка, да възбуди производство, да разследва? Тва ли е стойността на човешкият живот в родината ни?

Горките хора при какви условия са принудени да работят. Може би в новите фирми е по-добре но в приватизираните не е така - 1-2 показни цеха за пред евентуалните клиенти, технологиите и оборудването отпреди 50 години, но пък шефовете се возят на Лексъси и бронирани Мерцедеси S класа.

именно - в бг никой никога не проверява нормата на печалба, която се извлича - за икономиката не е здравословно нормата на печалба да е над 10, даже 10 е много, защото се убива предприемчивостта и се спират развитието, иновациите и разширяването - ако вие сте собственик на 4 смотани магазина, но поради това, че криете доходи, не плщате мита, не спазвате законите за държавно осигуряване и държите персонал със смешни заплати, това сигурно ше ви донесе печелби и ше си карате нов скъп автомобил, но никога няма да искате да си платите данъците, нито да вдигнете заплатата на служителите си, щото никой не ви притиска...често се търсят стимули за икономиката - ами може да се почне от там.

Бог да го прости, светла му памет!!!

КАПИТАЛИСТИ ДО 1990 БЯХА КОМУНИСТИ А СЕГА СА СОЦИАЛИСТИ.

Собственикът на мината е УРОД, дано има Господ и да си получи заслуженото. Как може в 21в. хора да работят в такива условия???

Синчето му се возело в Бентли за 800 0000 ЛВ. Засега........

Съболезнования на близките. Още едно зачернено семейство и деца сираци...

Този работодател, заслужава само едно ЗАТВОР!

А,що затвор,там ще пак търтей, работа до гроб при същите условия и живот с мизерната заплата,която той дава през няколко месеца ми се струва доста по-справедливо наказание.

Тоо, като работиш в такава сатанинска обстановка, когато нямаш друга алтернатива...рано или късно човек се разболява....когато има разминаване с това което е и това което би трябвало и е редно да бъде, но нямаш друг изход ...

Като гледам как неадекватно и безхаберно сегашното БГ правителство реагира на инцидента със затрупаните миньори се сещам за 2010 год. за подобен случай са миньори в Чили. В Чили за няколко часа правителството реагира и започна МАЩАБНА спасителна операция за която беше внесена техника от САЩ и Канада. Чилииското правителство спаси ВСИЧКИ миньори а нашето само дава информация за починалите. Срам ме заради тях!

Има много фактори, които са повлияли на двете ситуации. А знаете ли на кой ден са били извадени чилийците. Просто са имали късмет в случая.

абсолютно подкрепям, с едно допълнение - не е само правителството - цялото общество е виновно защото приема за нещо нормално човек да загине на работното си место поради това, че собственикът е решил да пести от мерки за сигурност. Знаете ли с какво се приравняваме - с фабриките в Индия и Китай където хората измират и всеки го смята за нормално. Спомняте ли си за сградата в Бангладеш? България не е Азия и тук човешкият живот е най-ценното, никой няма права да го омаловажава или застрашава. Трябва да има разследване..

Съболезнования на близките. Това го има само в България,да работим за дребни пари, а условията на труд са под всякаква критика.Защото нямаме закон и ред.Не министри да обикалят, а да помислят ,че народа вече му дойде до гуша, тези инфаркти не са от хубав живот...

Не слуга, крепостен. Под заплахата да не си загубим мизерната работа, за да не пукнем от глад, мълчим и се гърчим пред феодалите на всякакво ниво в булгаристан, да на всякакво ниво, голе и малки и многооо малки. Тук не са работодатели, тук са феодали. Наемният труд не е стока със съответната цена, съгл. пазарните отношения. Хартата на човешките права не се спазва от всесилните феодали, даже не са я и чели. Там пише интересни неща и описва определени права, за труд и какво се гарантира от положеният труд. Те живеят в 18 век. Третират хората като крепостни и жалки животни. Ни кодекс на труда важи, ни закони, ни наредби. Всичко е само на хартия. Подигравката се шири повсеместно. И не само наглите политици се подиграват, а всеки, който се е докопал до позицията "работодател" си разиграва коня, както му падне. Хората за тях са свини, колят бесят, размахват заплашителен пръст и заповед за уволнине. Те не си купуват стока от пазара на труда, те си наемат крепостни- безмълвни и жалки. Стойте си по дупките, роби. Срамна е тази ситуация в 21 век, срамно и жалко.

Какво тук значи някаква си личност? Пък някои си гласуваха ваканция и надменно се присмиват над БГ приматите.

докато миньорите бьчкали одьрпани и окьсани с повредена техника поради липса на пари -синчето на собственика кара супер луксозно БЕНТЛИ за скромните 800 ХИЛЯДИ ЛЕВА

До вчера беше ламборгини, днеска е бентли. Нещата са много по сериозни от колкото си мислиш. 100% собственика си цака на някой от парламента. Главата на змията е много по високо(поне според мен) Съболезнования на близките.

Мините в България са държавна собственост. Този не е собственик, а концесионер и виновни са тези, които са му гласували концесията. Сами се досетете кои.

Съболезнования на близките на починалия.Не бива журналистите да се заиграват със смърта на починалия от инфаркт и мъката на близки и приятели.Инфаркт можеше да получи и в къщи,и на улицата.От инфаркт умират много хора вследствие на заболявания,за които и сам човек не знае.Здравеопазването да наблегне на ПРОФИЛАКТИЧНИТЕ прегледи и изследвания на населението.Стига болници,поликлиники и лекари да работят като търговски центрове и печалбари от болките на хората.

Как може в 21 век да се работи при такива примитивни условия,при такава екплоатация??? Синчето на собственика да кара кола струваща шест цирфена сума и да се разхожда из Сен Тропе?!! Нагляри скапани и жалки!!!

Осемцифрена!

Всичко идва от нечуваната АЛЧОНСТ за пари ---всичко идва от МОРАЛНИЯТ УПАДЪК на БЪЛГАРИЯ, ---от това че се загърбват моралните ценности на държавата ! Докато не се осъзнаем --докато не променим ценностната си система БГ няма да се оправи -- нито ГЕРБ нито БСП никоя партая нищо няма да направи --- Морал в политиката няма --докато това не се осъзнае --от пусто в празно ще бъдем !!! Лоши условия за работа --нечувани заплати , давани от частници ---трябва ПОЛИТИЧЕСКО РЕШЕНИЕ на тези проблеми --но няма политическа ВОЛЯ !!!! Може тук да си пишем какво ли не --ДОКАТО НЕ СЕ ПРОМЕНИ СИСТЕМАТА Ще загиват още хора !!! Бог да прости починалия Бог дано се смили над нас !

Бог да го прости!

гледам ги в парламента в момента и как не се погледнат от страни какви са ПАЛЯЧОВЦИ.много са жалки.имаме си най смешният парламентарен цирк.

Ам' чИ Той много загрижен бе, тоз Делянчо, дет' ръсеше велики "бисери" и се пъчеше самодоволно, кат' пУследна инстанция... :::))) Но какво ли друго може да се очаква от мъжка калинка... :::)))

не питай за кого бие камбаната. Питай кой раздаде държавната собственост на неграмотни простаци, и защо работниците им мрат като мухи.

МАЙКА НА СВОИ ХОРА.

от началото на годината нап ми прави три ревизии и се чудят за какво да се хванат,понеже не им предлагам пари под масата.като просяци са плъзнали по фирмите.до кога ще ги търпим. да си ходят и да не се връщат.това го няма в цял свят.това жалко падение на институциите-просия и пак просия.чудят се как да рекитират дребните а от големите си пълнят гушите.мизерници.

ревизорите от нап не умират от инфаркт. само ревизираните и всички работещи както физическа така и умствена работа

Моите съболезнования.За всичко е виновна само ЗЪРЖАВАТА,никой друг.Скъсаха се да обикалят фирмите и да проверяват какво ли не,но никой не проверява местата където живота на харата е в риск.От кога не е имало проверки по тези места,от кога не се е чуло да има съставени актове или вкарани в затвора.Това е нечовешко и се надявам всички виновни да отговарят пред Господ-при него рушвети няма.Тогава да ги петам богаташките и самозабравилите се работодатели.

Хората умират от работа а ,,работарчетата от герб" на площада пият ,,работейки" кафе. Е...нема такава държава.

Тези на площада с кафето го правят в извънработното си време. И като данъкоплатци, които вкарват доста прилични данъци на държавата всеки месец, имат право да търсят отговорност за начина, по който харчат данъците ни. Аз съм платил 7200 лева данъци за миналата година, то колко точно си внесъл в хазната?

"А дали е така....".... Илюзия и мистерия е колко и дали "вкарват" нещо в бюджета "работещите" на паветата...!!! ТЕЗИ, КОИТО РАБОТЯТ И ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ НЕ ТРАМБОВАТ ЗА ЛУДО КАТО ГЛАМАВИ ПО ЦЯЛ ДЕН И НОЩ....!!! :::)))

Хората протестират, защото им е писнало от трудови експлоатации, ниски заплати и т.н. Миньори умират не заради протестиращи, а заради безхаберието на тези срещу, които протестират. Аман от простаци, чудейки се как само да заклеймят някого

Ти може и да си платил данъци,но по-голямата част от т.нар. "протестиращи" - едва ли. Жалко за човека,твърде млад си е отишъл,макал че за смъртта възраст няма.До там обаче води дивият капитализъм,който сами си натресохме,като гледах наглата муцуна на собственика на мината - едва ли той ще бъде поразен от инфаркт, каквото и да се случва с работниците му.Разликата между отрудените миньори и самодоволните мазни физиономии на по-голямата част от "красивите" протестиращи веднага прави впечатление и се вижда колко далече от реалния живот живеят разни псевдоинтелектуалци,псевдополитици и всякакви неграмотни недорасляци,живеещи единствено "за купона". Тъжно и гадно,ала факт.

А кое е работното им време?Ако работят нормално ,трябва и да си почиват.Явно работата е тази на паветата ,не зискваща почивка нали са по бански и роял под ръка.Това го няма в никоя държава.Ако сте свестни щяхте да работите в чужбина ,но да работите.

Минчо, какво са ти виновни протестиращите? Да не би те да са причинили стрес или преумора на този миньор?

С цялото ми уважение, но протестиращите не протестират само за себе си и за своите деца, а и за всички вас, както и за онези, които мрат на работните си места или не могат да си платят тока и парното, и за пенсионерите, които едва си купуват хляб за да преживеят. Протестиращите искат дуржава, в която нещата се случват по нормален начин, работодателите плащат адекватни възнаграждения по установения от закона ред и спазват изискванията по ЗБУТ... Протестират за да може всеки да получава това, което заслужава - т.е. който работи или е работел докато е могъл, да получават, а който не работи и никога не е работил поради мързел или морални ценности ( визирам циганите) - да не им се дава това, което се полага на други му! Когато протестиращ ви каже, че не иска да плаща пенсиите на пенсионерите, той няма предвид, че пенсионерите не заслужават по-високи пенсии задето цял живот са работили като гламави, а че няма да се примирят с факта, че шепа боклуци окрадоха пенсионните фондове в които са били парите на неговите родители, баби и дядовци... Протестиращите протестират не защото нямат, а защото се опитват да защитят това, което имат... Протестират, защото им писна шепа отрепки да забогатяват на гърба на цял един народ!!! Те протестират не само срещу кабинета, ами срещу олигархията като цяло, част от която е и собственика на въпросната мина!!! И проблемът не е, че има протестиращи, а че има такива, които не протестират... защото само ако всички хора се обединим срещу властта и олигархията, България има шанс да тръгне напред... Иначе течението ни дърпа само и единствено назад...

защо най-накрая не се затвори тази мина? едните миньори не могат да намерят, другите миньори продължават да работят. явно някой има голяма изгода! и винаги в тая държава след дъжд качулка!

всички мини трябва да се затворят! по целия свят

В региона няма друга работа, хората ще останат на улицата.

Само не виждам какво общо има мината с това, че е получил инфаркт. Няма ли там някой, да напишат че е спечелил от тотото и тълпата да се втурне да работи в Ораново защото работещите там печелят от тотото.

Много общо има: лоши условия на труд, висок риск, ниско заплащане = нисък здравен статус и стрес, водещи до физическо изтощение и инфаркт!

така е! инфаркт получава и лекаря в спешното, и шофьора на автобуса и чиновника на бюрото. и щом е в работно време си е трудова злополука. виж контрольорите в градския транспорт, катаджиите, финансивите ревизори и всякакъв вид контролиращи органи по правило не получават инфаркт и инсулт. те боледуват от гастрит, язва, преплитане на червата, затлъстяване и всякакъв вид болести свързани с нездравословно хранене, преяждане и препиване

Трудова злополука по чл. 55, ал. 1 от КСО е всяко внезапно увреждане на здравето станало през време и във връзка или по повод на извършваната работа, както и при всяка работа, извършена в интерес на предприятието, когато е причинило временна неработоспособност, трайно намалена работоспособност или смърт.

Добри дошли в капиталистическа България, 24 г. по-късно... едно време работниците почиваха на планина или море с карти, сега работниците почиват (в друг смисъл) на работното си място!

И изобщо - трудовата злополука е открита 1989-та, преди това такива изобщо няма, нали? Спри да хленчиш по времена, за които само знаеш по разкази на очевидци склонни към идеализиране ;-)

Е, аз съм на средна възраст и живял в соца. Това, което е написал Wolf е много вярно. За съжаление...

Защо говорят глупости. Разбира се, че е трудова злополука, щом е на работното място. Или пак гледат да отърват кожата.

Човекът е починал сигурно от преумора.

Лека му пръст на човека и голям поклон пред всички миньори в България. Техният труд заслужава преклонение. Баща ми е бил миньор дълги години и от него знам какво е когато се срине земята и как се работи отдолу. И все пак той е работил във време, когато този труд е бил ценен за разлика от сега. Държавата трябва да защити по всякакъв начин хората, които работят такава работа или подобна на нея!

И преди време питах, и никой не ми отговори - ЗАЩО ИМА ТАВАН НА МИНЬОРСКИТЕ ПЕНСИИ, а за ПЕНСИИТЕ НА КОНСТИТУЦИОННИТЕ СЪДИИ НЯМА ТАВАН???!!! По-лека ли е миньорската професия, по-здрави ли се пенсионират миньорите,или просто не доживяват пенсия?! Пояснявам - всички жалби на хората с рискови професии, които са плащали високи осигуровки, и им се полагат пенсии над тавана от 770 лв. (например, миньори, летци, пожарникари) стигат до КСъд, който отсича, че да има таван на пенсиите и "спестените" пари да отиват за помощи на хора без ден трудов стаж, не е дискриминация, а солидарност. Добре, а какво е тогава липсата на таван за същите тези съдии, за премиери, президенти, депутати и др.п.?! Да сте чули някой съдия да е умрял от преумора на бюрото си?! ДОКОГА?!!!

истината е че този отрасъл е анахронизъм. добива на въглища, както и тец-овете трябва да се закрият. забранят

bог да го прости този работлив човек!!! лека му пръст!